Korang memang the BEST

Wednesday, November 30, 2011

Kek Karamel Pelangi

Salam uollss....

berabad dah aina tak update blog kan...asyik terpampang resepi yang sama je..
Busy bebenor sekarang nie... Kali nie aina share resepi kek karamel pelangi...orang lain dah lama try buat kek nie...aina je yang baru ada masa nak buat kek ni... cam biasa, aina suka mengubah resepi orang..hahaha..tapi still superb tau... aina dapat resepi ni dari macam2 jenis blog..then aina ubah suai... karamel aina amek dari blog masakan seseorang...lupa sangat2 nak copy link..sori tau tuan resepi.. aina share resepi kat sini...kek pelangi tu aina guna resepi sorang cikgu kajian tempatan.. katanya, resepi kek tu dari buku teks kajian tempatan..hehehe...takda link nak bagi sebab resepi ni dah simpan lama dah..lupa plak nak save link blog cikgu tu...thanks yer cikgu..aina share kat sini pulak.. jom layan resepi...




Aina guna loyang 8 inci

Panaskan oven 180' celcius..(depends jenis oven masing2)

Bahan A: Karamel
1 1/2 sudu besar gula pasir (nk kurangkan jadi 1 sb pon boleh..)

Cara:
Tabur gula dalam loyang then panaskan atas api yang kecil sampai gula hancur and jadi perang.. tutup api, ketepikan..

Bahan B: Puding
200ml susu cair
40g gula pasir
1 sk esen vanila
2 biji kuning telur..(putih telur terus masukkan dalam mixer)

Cara:

panaskan susu cair dan gula sampai gula hancur...masukkan esen vanila dan kuning telur... kacau sebati tapi jangan sampai berbuih...

tapis ke dalam loyang yang ada karamel tadi... ketepikan.. sapu bahagian atas loyang dengan mentega..


Bahan C: Kek Pelangi

150g mentega ~ dicairkan
130g gula perang (resepi asal gula gula castor)
150g tepung superfine (resepi asal guna tepung gandum)*
1 SK baking powder*
1/4 sk cream of tar tar.. (tak letak pon xpe..yang ni aina tambah)
3 biji telur (aina guna grade A..asingkan putih telur n kuning telur)
1sk esen vanila

sedikit pewarna merah dan hijau..

bahan * perlu diayak sekali

Cara:

putar putih telur dan separuh gula (jumlah semua putih telur adalah 5 biji..2 putih telur dari bahan puding dan 3 lagi dari bahan kek..)..putar sampai kental..bila terbalikkan mangkuk mixer, adunan tak terbalik...

then masukkan lebihan gula tadi and 3 kuning telur..putar lagi dengan kelajuan sederhana sampai sebati.. masukkan cream of tar tar.. kaup balikkan..masukkan esen vanila, mentega cair, tepung sedikit demi sedikit..kaup balikkan dengan spatula...sebatikan.. (tapi aina putar sekejap dgn kelajuan perlahan selama 5 second je)

bahagikan adunan kepada 3 bahagian...masukkan pewarna..kaup balikkan..

masukkan adunan berselang seli ke dalam loyang yang berisi puding karamel tadi... adunan akan terapung atas puding karamel tu...

bakar dengan kaedah double boiler... selama 40 minit suhu 180' celcius

dah masak, biarkan 10 minit...then tebalikkan ( cepat-cepat lap lebihan karamel yang melimpah ruah tepi kek..kalo tak, kek basah nanti..macam kek aina..) and simpan dalam peti ais...aina simpan 1/2 jam je...tak sabar nak ngap...sedap sgt...



karamel tu dah basahkan tepi kek aina :(

nyummi!!!!


* kaedah double boiler adalah dengan cara letak air dalam dulang oven then letak loyang adunan atas air tu... tak pon letak loyang adunan dalam loyang yang lagi besar yang berisi air..


Actually, aina dah sedaya upaya meminimakan penggunaan telur..ada blog yang guna hampir 8 biji telur...sebab putih telur kena guna banyak...tapi aina try kurangkan jadi 5 biji je.. Rasa mengancam kot...sedap giler...

Kek Pelangi ni tak macam pelangi sangat pon.. :( tak pandai nak bagi jadi kale nampak cantik...


SELAMAT MENCUBA..


Tuesday, August 23, 2011

Resepi Oreo Cheesecake




Hye...lama menyepi, kali ni aina nak share resepi oreo cheesecake yang simple..
dapat resepi dari maksu aina..

Resepi ni aina wat before puasa lagi....dah berkepuk simpan resepi ni..hehehe...

Jom semak resepi yang simple mimple..


Base:
50g buttet (melted)
1 cup oreo (crushed without the filling)

Filling:
500g cream cheese lighten with 3/4 castor sugar..
3 tbl spoon gelatine melted with 1 cup of boiling water (make sure halal)
1 cup whipped cream
2 tbl spoon lemon juice
100g oreo crushed..

Method:
1.Melt butter n mix crushed oreo.
2.Fill into the pan and chill.
3.Lighten cream cheese with sugar,add gelatine,whipped cream,lemon juice and oreo.fill onto the base.chill it.
Ready to serve..




chewahhh...resepi dalam english kunun...hehehe... sbb aina dapat resepi ni pon dalam english gak...hehehe...copy paste je..malas nak type balik...kuikuikui...

sedap tau kek ni...actually aina wat half adunan je..then used small loyang..(nk bg kek ni tinggi)...takut wat byk2 xhabis nanti sbb xda ramai sgt kt rumah aina ni...

Simpan dalam peti ais..jgn kt tempat beku tu...kt bahagian biasa tu je...agak2 dah keras boleh la bw keluar and ngap dalam mulut....sedap wooo.....

Tips: kek ni sesuai guna loyang yang boleh buka kt bahagian bawah..yang ada pin kt tepi tu..

bagi sesapa yang tak da loyang tu, alas loyang dengan aluminium foil...bagi senang nak angkat keluar kek tu..(aina guna kaedah ni sbb tak da loyang pesyen boleh buka tu..)

kalo sesapa tak nak bw keluar kek tu dr loyang..yang nak potong kek tu dr dalam loyang pon tak da masalah...senang kerja kan..hehehe..

base oreo tu boleh ganti ngn biskut pape pon..(yg sesuai la..) or kek chiffon yang beli kt tesco ke...giant ke...sbb bagi aina, guna base oreo, kek ni manis sket...kalo taknak bg terlalu manis, letak nipis-nipis je la base tu...sekadar ada je..hehehe.. (bole pulak kan...hahahha)

yang guna perahan lemon tu, aina gantikan dengan limau nipis...hahahhaa....bole plakkan cengitu...hahahaha...p tgk kt giant ritu takda jual buah lemon...malas nak ronda2 kat tempat lain...habiskan minyak kete je...hahaha...( ayat org kedekut + MALAS..hehe)... gantikan ngn limau nipis pon ok je aina rasa...hehe..


hias ngn buah stoberi...baru nampak beslera nak makan kan..hehehe


k la....

Daaa.... selamat mencuba...wat utk hari raya ni keh... senang je... masuk peti ais je....hehe..

Saturday, July 30, 2011

Daging Masak Merah Ala Thai




Entry pendek.. nak share resepi DAGING MASAK MERAH ALA THAI... aina amek resepi dari internet.. tak pasti sumber ni dari siapa..dah lama simpan resepi ni... Tuan resepi, aina share sini yer,...

Bahan A (utk direbus):
500g daging
2 biji tomato - dibelah-belah
6 sudu besar sos tomato
1 cawan air
Sedikit garam
beberapa titis pewarna merah ( optional)

Bahan B:
2 ulas bawang putih - dimayang halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
4 sudu makan sos tiram
5 helai daun limau purut - dicarik-carik
1/2 cwn sos nampla/ sos ikan siam..( aina tak letak pon sbb takda)


Cara-cara:
  1. Rebus bahan A sampai daging empuk...Kemudian potong daging nipis2.. sos lebihan rebusan simpan untuk diguna balik.
  2. Tumis bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging tadi dan kacau sebentar..
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram & daun limau purut.. Kacau rata...
  4. Kemudian masukkan daging dan sos tomato dari lebihan rebusan tadi... Kacau sehingga daging masak...

Mesti cuba... Pasti sedap.....


Daaaaa......

Sunday, July 17, 2011

Ayam Goreng Kunyit Bertomyam



Lepas lama menyepi nak share resepi,
kali ni aina merekacipta satu resepi baru..tak tau la kot-kot orang lain pernah wat resepi aina ni..
baru je try masak untuk makan malam ni...

Ayam Goreng Kunyit Bertomyam...
Pernah dengar tak???

Kalau nak tau sedap or tak, kena cuba sendiri..pada tekak aina and adik aina, resepi ni sedap la...
tekak orang lain tak tau la kan... lain orang, lain cita rasa...kan..kan...

Resepi ni lebih kurang ayam goreng kunyit yang biasa...cuma aina upgrade ikut cita rasa aina... hehehe....

Jom semak resepi...

Bahan-bahan:
  1. 4-5 ketul isi ayam..( dihiris nipis )
  2. 2 ulas bawang putih *
  3. 1 ulas bawang merah *
  4. 1/2 inci halia *
  5. 1 labu bawang besar ( dihiris)
  6. 2 biji cili padi
  7. 2 -3 SB thai tomyam paste...( paket jenama adabi)
  8. 2 -3 SB susu sejat..( boleh ganti dgn susu cair)
  9. 1/2 SK gula
  10. 4 helai daun limau purut dihiris...(optional)
  11. garam.. (agak-agak sukatannya)
  12. sedikit serbuk kunyit
  13. minyak

Bahan yang bertanda * ditumbuk

Cara-cara:
  • Ayam digaul bersama garam,kunyit dan paste tomyam...biarkan seketika lebih kurang 10 minit..
  • Tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau..
  • Kemudian masukkan ayam...Goreng ayam sehingga masak kekuningan...
  • Masukkan susu sejat, cili dan gula...Kacau sebati...Masukkan bawang besar & daun limau purut..
  • Kacau sehingga sedikit kering....
  • Sedia diangkat...




p/s: garam tak perlu letak banyak sebab paste tomyam dah ada rasa masin..

Next entri nak share ayam goreng tomyam...SEDAP...Resepi dah ada...tapi gambar takda nak sertakan sekali...so, tunggu aina masak and snap gambar, baru boleh post entri...

SELAMAT MENCUBA...



DAaaaaaaa

Wednesday, June 29, 2011

Oreo Cake


Lama kan blog ni sunyi..hehehe
sebenarnya, banyak yang aina nak update..cuma cari mood...
tak best plak nak menulis bila ada rasa MALAS kan..hehehe..
Macam-macam aina masak sebenarnya..aina wat Custard teacake, lunch aina masak ikan jenahak asam jawa daun kari..semua resepi tu aina amek dari chef-chef yang hebat..

Entry kali ni aina nak update pasal Kek oreo yang aina dah wat...Resepi amek dr CMG.. Ramai dah yang wat kek ni.. Actually, dah jadi peksam dah pun entry ni...lama dah tulis tp asyik draft je...sekarang ni ada mood nak update...

Jom kita tgk resepi..

Bahan-Bahan:

250 g mentega
135 g gula halus
5 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih.
135 g tepung halus (mat guna tepung gandum)*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut "Oreo" dikisar halus..(aina kisar sekali ngn krim dia)

Cara membuatnya:

1. Putar mentega bersama 1/2 bahagian gula halus hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, gaul rata.

2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.

3. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula halus dan putar hingga kental, tetapi tidak keras.

4. Masukkan putih telur dalam adunan mentega dan gaul menggunakan kaedah kaup balik, sehingga rata. Bagi 2 adunan tadi. satu bahagian campur dengan oreo kisar dan satu lagi pada adunan asal.

5. Tuang berselang seli dalam acuan (8 x 9 x 3 ) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 45 minit. Bergantung pada oven masing2..




Pssstttt...nak tau tak, aina buat kek oreo ni, pukul guna tangan je.. pukul butter guna tangan sampai kembang..pukul telur sampai kembang..hahaha...ni suma sebab time syiok nak wat kek ni mixer rosak..Semangat gak nak wat kek ni, tu yang pukul guna tangan gak..Aina mintak adik laki tolong sama..hehehe...naik krem tangan.. tp syukur, kembang..hehehehe... Sedap...


Kek ni jugak aina aina wat sempena hari bapa..hehee...Walaupun dah lama hari bapa, aina still nak wish SELAMAT HARI BAPA kt abah aina..


Daaaaaaa....

Wednesday, June 15, 2011

Resepi Kuih Seri Bulan/Kuih Tangkup/Kuih Apam Perlis


Hepi dapat makan kuih ni..



Tengok blah kanan bawah..inti kuih ni kale kuning..hehee...




Hello...

Petang tadi, aina buat Kuih Seri Bulan..or dikenali jugak dengan nama Kuih Tangkup or Kuih Apam Perlis..

Tapi kat tempat aina panggil kuih seri bulan..
Aina dapat sources resepi ni dari nurniezza.blogspot.com.. .
Resepi dari mama wandiha.. Asal dari Mariam.. Pada sesape yang mula-mula cipta kuih nie, thanks yer..Ramai kan..hehehe...TQ yer semua..Aina share dekat blog aina pulak..

Suka sangat-sangat sebab dapat buat.. Abah, mak and adik-adik cakap sedap...hehehe...lagi sedap dari orang yang jual..Bangga jap...muahahahhaha...

Yang entri before ni aina beli kuih ni... Gambar yang ni, aina buat sendiri tau...lebih kurang sama je kan ngn gambar entri yang lepas..(maknanya, kuih aina buat ni menjadi la kan..hehehe)..But ada perbezaan...inti kuih yang aina beli, perasa kaya..ni inti kastard...bezakan..hehe..


Jom Kita tengok Resepi


Bahan inti:
  • 2 biji telur
  • 2 cwn santan
  • 3/4 cwn gula
  • 2 SB tepung kastard
  • 2 SB tepung jagung
  • daun pandan (aina guna 2 helai)
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau (aina gantikan dengan sedikit pewarna kuning sbb tak suka kale ijau..hehee)

Cara-cara penyediaan inti:
  1. Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebati/rata...
  2. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk sebelum diisikan pada kuih..

Bahan Kulitnya:

  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 1/2 cwn air
  • sedikit garam
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara penyediaan kulit :
  1. Campur kesemua bahan. Blender dan tapis.. (adunan akan kelihatan cair)
  2. Kemudian masak seperti masak kuih dadar or pancake..(aina guna senduk kecil untuk sendukkan 1 keping kulit).. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. Guna fry pan..Better guna fry pan yang kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar.
  3. Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan..
  4. Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi..
  5. Kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut..(aina tekan dengan sudu utk dapatkan bentuk yang cantik)

Selamat Mencuba

Sunday, June 12, 2011

Kuih Sagu


Kuih Sagu


wello....wello...wello...

i'm coming after 2 days "SILENT"...
hehehe...

Hari nie nak cerita pasal kuih sagu..
sure korang pernah makan kan..
kuih kale merah disalut kelapa parut...
rasa xda la terlampau manis..
kira cukup-cukup la gulanya..


sedapppppp...

hari ni aina try buat..
Resepi dari mak en.Ehem..ehem...
kiranya 1st time try la kan..
not bad jugak la kan hasilnya..
Sedap.......
ehehe..

al maklum la budak baru nak belajar..
blog ni pun tak seberapa..
bukan banyak pun resepi yang ada..
tapi cukup la untuk tatapan sesape yang nak baca kan..
(perrgggghhhhh... toucink pulakan...ehehehe)

ok la,..dari aina ngarut tak tentu pasal and lari tajuk asal,
jom kita usyar kuih yang baru aina buat petang td...
resepi sangat simple...
bahan mudah didapati...
masa yang singkat untuk hasilkannya..
bahannya pun murah...
tapi kan..., kalo kuih sekarang, orang jual, mahal..
3 biji sehinggit...kuih pulak kecil2 je....

so, better korang wat sendiri..
kalo ada masa lapang je la...
kang tengah busy2 sempat plak nak wat kuih...
nanti, kuih kemana, kerja lain kemana...
hangus plak yer nanti...heheehe..

Nak tau resepi tak??
Jom..



Bahan-bahan:
  • 250g sagu (dibasuh sekejap)
  • 1 1/2 cawan gula
  • 6 cawan air
  • daun pandan..(aina guna 2 helai)
  • pewarna merah (aina guna 2 sudu kecil..nak kurangkan or lebihkan pun tak pe..)
  • kelapa parut

Cara-cara:
  1. Masak air dan gula sampai sebati...
  2. Kemudian masukkan daun pandan dan pewarna..Masak selama 10 minit..
  3. Then, keluarkan daun pandan, masukkan sagu...Masak selama lebih kurang 20 minit atau sehingga sagu masak or likat..( perlahankan api takut bahagian bawah hangit yer...jangan lupa kacau sagu tersebut..)
  4. Dah siap, masukkan ke dalam loyang...
  5. Biarkan sejuk...kemudian baru boleh dipotong dan disalutkan dengan kelapa parut...


Tips: Mungkin susah nak keluarkan sagu berkenaan dari loyang...Gunakan sudu untuk tarik sagu tersebut selepas dipotong..cepat-cepat angkat dan tabur dengan kelapa parut.. ( Tips ni dari anak tuan punya resepi..hehehehe)


Thursday, June 9, 2011

Selera Pancake!!!

Hello...

Korang dah minum petang???Bagi yang belum minum petang, jom kita sediakan minuman petang... Kali ni, aina nk share 1 resepi pancake...sedap wat minum petang or sarapan... Resepi ni aina dapat dari blog Secubit Garam.. Resepi asal dari Hajar....Jom terjah blog beliau...Aina share kt sini yer... baru try buat td...

Sedap sangat-sangat.. gebu jer... tapi rupa bentuk tu takda la jadi macam secubit garam punya pics..heehe.. sebab aina takda fry pan yang kecil yang sesuai untuk masak pancake ni...

Aina just guna kuali tak melekat je...Aina sendukkan 1 senduk bagi setiap satu pancake... Bentuknya still hampir nak sama besar..hehehe... Jom kita tengok resepi...hehe..kalau tak, aina ni nak membebel je...Jom..Jom...





Nie la pancake yang aina buat tadi...abaikan gambar disebelah kiri..hehehe




Pancake..Kasi Besar Punya..(Abaikan bentuk yang tak sama besar..hehehe)



Bahan-bahan:

  • 3 sudu besar butter/marjerin...(cairkan)..
  • 1 biji telur..(aina guna telur saiz B sebab tak da telur saiz A)
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri..(self rising flour)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula castor..(aina guna gula biasa je)
  • 1 cawan susu segar..(aina guna susu dutchlady yang full cream..hehehe)
  • secubit garam
Cara-cara:
  1. Campurkan kesemua bahan di atas...
  2. Kemudian blender or boleh gunakan whisk...(aina blender je...cepat...)
  3. Tuang adunan tersebut dalam bekas/mangkuk ...biarkan 10 minit...
  4. Kemudian boleh goreng guna fry pan...tak memerlukan minyak...dah masak, terbalikkan untuk bagi bahagian sebelah lagi masak...( bagi yang takda fry pan, boleh guna kuali yang tak melekat..gunakan senduk kecil untuk masukkan adunan bagi mendapatkan bentuk yang sama besar..)


Senang je kan... Boleh makan pancake ni dengan madu, jem or coklat cair..
Aina makan dengan madu tualang...
sedappppp...... dijamin menjadi walaupun 1st time try...


SELAMAT MENCUBA...

Wednesday, June 8, 2011

Resepi Kek Span Gula Hangus

Hye semua..
hari ni aina nak share resepi kek span gula hangus..
aina dah 2x try resepi ni...sedap..
Resepi ni aina dapat dari mak kawan aina..
Mohon share kt sini yer...Untuk rujukan aina and kawan-kawan yang lain..
Entry before ni aina ada cerita pasal misunderstanding pasal kek span ni.hehehe..
Try tgk sini..

Jom kita tgk resepi kek ni..

Bahan-bahan:

# 1 cawan marjerin
# 2 cawan gula...(ni resepi asal..tapi aina kurangkan kepada 1 1/2 cawan gula)
# 1 cawan air
# 2 cawan tepung gandum
# 8 biji telur
# 1 sudu kecil soda bikarbonat
# 2 sudu besar susu pekat
# 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara

1. Hanguskan gula...Kemudian masukkan air...Sebatikan
2. Setelah sebati, masukkan marjerin dan kacau dan susu rata sehingga cair.. Biarkan sejuk seketika
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat dan kemudian masukkan ke dalam gula hangus tadi..
3. Kemudian, dalam bekas yang lain, pukul telur sehingga kembang..
4. Masukkan telur tadi ke dalam gula hangus tadi...Gaul sehingga sebati..
5. Kemudian, bakar dengan suhu sederhana selama 1 jam..( aina guna 180' celcius)



gambar ni dpt dr uncle google...masa masak kek ni, xsempat nk snap pic...

Nie la kek span gula hangus..
(tapi aina panggil kek gula hangus je..tak da perkataan span.. sebab tu misunderstanding..ehehe)


Menang Contest Lagik....Syukur!!!


Hepinya malam ni...
buka-buka email tadi, dapat email dari naurahijab...
Aina menang contest i love tudung dari naura fashion..



walaupun dapat saguhati, aina tetap rasa hepi...
rasa macam blog ni aina yang punya...kahkahkah...( memang ni blog aina pun kan...ape la aina ni..hehehe)

pada sesape yang nak beli tudung, boleh la pergi jenguk kt blog naura fashion...
cantik-cantik...


second time ni menang contest....hepi sangat-sangat...

Tido dengan nyenyak malam ni...hehehe


ZZZzzzzzZZzzzzz

DAAAAA

Tuesday, June 7, 2011

Wow!!! Jakel and Ariani ada SALE






Hye..korang ngah tido ey....

aina td dah tido...pastu terjaga...

dah tak dapat nk lelap semula...

apa lagi, tulis new entry la..Tetiba jer ada idea kan nk menulis..

bkn senang nk dapatkan mood menulis ni..hehehe....


Minggu lepas, aina pegi Jakel beli kain untuk buat baju raya…

BEST sgt2…

PROMOSI HEBAT.. SALE gila-gila…. Murah giler kain kt sana… 85% less…50% less.. and byk lagi less


Sure tak rugi beli…Ramai giler orang pegi shopping kt Jakel.. 100% BUMIPUTERA..

Al maklum la… Raya lagi 3 bulan jer…

Semua pakat sibuk nak p tempah baju raya..

Pikir nak pakai baju tema kale apa… kan kan….

Pada sesape yang belum beli kain untuk buat baju raya, cepat2 p terjah Jakel sementara masih ada sale…


Dah habis shopping kt Jakel, aina p jenguk kedai sebelah plak.. BUTIK ARIANI…

Pun ada sale jugak… apa lagi, pusing-pusing tgk tudung yang murah la…

Dah jumpa yang berkenan, trus beli.. Murah jer.. Yang paling murah RM16.50/helai..

Yang RM25 pun ada gak.. Macam2 jenis harga…4 pasang RM100, 3 pasang RM120.. mcm2 la..

Corak pun cantik-cantik.. kalau nak tau lebih lanjut, jom pegi ariani..

Ada yang mahal…Ratus punya harga… mana la aina mampu beli… student lagi kan…


Jom pakat p Jakel and Butik Ariani yg terdekat..

(Time sale je la aina pegi..hehehehe..kalau tak sale, tak pegi pon..sebab mahal..hehehehe..)

Sunday, June 5, 2011

Resepi Puding Karamel


Hye kawan-kawan...
aina kembali lagi utk share pemanis mulut...
Kali ni nak share resepi Puding Karamel Gula Hangus..


Nie karamel yang dah diterbalikkan lepas dipotong..

Nie karamel yg still dalam loyang...tak terbalikkan pon..


Sedappp tau.....
Aina baru cuba resepi ni...
1st try dah jadi...

so, let's make it..simple recipe..

Resepi simple jer...Aina dapat dr buku resepi Chef Hanieliza..(Mohon Share disini yer chef)

let's see how to make this caramel


Bahan A: (utk karamel)

1) 3 sudu makan gula
2) 3 sudu makan air


Bahan B: (utk puding)

1) 1 tin susu pekat (400 ml) ( boleh kurangkan kpd 3/4 tin susu pekat bg sesape yg hendak kurangkan manis)
2) 2 cawan air
3) 5 biji telur
4) 1 sudu teh esen vanila
5) 2 sudu makan tepung jagung


Cara-cara:

- Cairkan gula..kemudian masukkan air..masak sehingga pekat..( karamel) dalam kuali tak melekat.
- Tuang karamel dalam loyang
- Masukkan semua bahan B dan gaul rata..( aina putar sekejap dengan mixer..)
- Masukkan bahan B yang dah digaul tadi ke dalam loyang yang berisi karamel td..
- Kukus selama 40 minit.. Sejukkan semalaman...( aina simpan dlm fridge...xsampai semalaman pun aina dah makan..hehehe)
- Terbalikkan perlahan-lahan utk dihidangkan.. boleh hias dengan buah-buahan koktel..( aina tak hias pun..hehehe)



Haaa..... Amacam...simple tak??? Senang je kan.... Dalam resepi tu kena terbalikkan puding ni...tp aina tak terbalikkan pun...hehehehe...

Apa lagi...cuba lah yer...senang jer....
Pada penggemar puding karamel, cepat-cepat cuba yer... sure tak rugi..

Good Luck


Sunday, May 8, 2011

Resepi Kerabu Mangga Simple

Baru-baru ni aina masak kerabu mangga... simple je..
mak aina yang ajar...
sygggg sgttttt kt mak....

so, hari nie, aina nk share cara wat kerabu mangga yang simple je..


bahan-bahan:

1) 6 biji buah mangga muda.. ( aina guna pelam telur...pelam yang kecil2 tu... pelam=mangga)
2) 1 batang bunga kantan
3) 2 biji bawang merah..(a.k.a bawang kecik)
4) 1 genggam ikan bilis yang sederhana besar..( yg besar2 pon boleh or kalo xnk guna ikan bilis, leh gantikan ngn kacang tanah yang ditumbuk sederhana halus)
5) cili a.k.a lada kale hijau yang kecik2 tu..( bahasa aina cabai kecik)
6) limau nipis
7) garam
8) gula


cara:

1) sagat mangga tu halus2... ( tp aina cincang je mangga tu sbb takda benda alah sagat tu...cincang2 then baru hiris...korang faham x???hehehe..susah nk terang...)
2) goreng ikan bilis sampai garing..asingkan
3) hiris halus bawang dan bunga kantan.
4) campurkan semua bahan td iaitu mangga yang dah disagat,cili, ikan bilis/kacang tanah, bawang and bunga kantan..
5) kemudian, masukkan garam and gula secukup rasa.. then perah limau nipis secukup rasa... ( sampai cukup rasa masam, masin and manis)
6... siap untuk dimakan..






nie la kerabu mangga aina


p/s: nampak kerabu mangga tu kale kuning sbb buah mangga aina dah masak sikit..hehehe... takda yang muda kt pasar malam tu..

Friday, May 6, 2011

Segmen Kerana Manisnya Epal : Susun dan menang


Aina cuba-cuba jer nih masuk segmen ni..hehehe...
kali ke 3 kalo tak salah aina join contest2 ni..

So, sape yg nak cuba , try la yer... click sini..

aina view blog cik dil ni dari awl sem ritu lagi...
bole dikatakan slalu gak la intai2 blog cik dil..hehe...
header dia manyak cumil2..

so,

Susunan yang tepat ialah E,B,C,F,A,D


suka suka je join segmen ni lepas penat perah otak study..hehe... (padahal esok exam woo....kecut perut..hehehe)

aina tag


and



join tau ramai2..hehe...

tataaaa........




p/s: kalo menang pon best gak..hehehe...

Tuesday, May 3, 2011

Petua Hilangkan Parut Jerawat


hye all readers...

entry kali nie pasal tips kecantikan...bukan apa, sbb ada sorg reader ni tanya aina mcm mana nak hilangkan parut jerawat...

so, aina tanya la mr.google...mcm2 cara ada...
tp xsemua aina rasa sesuai...hehehe...

aina pernah cuba letak kulit kayu manis yg kita kikis and campurkan ngn air...
xberkesan pun... kulit aina jadi merah-merah terbakar..so, aina memang tak percaya..
pada sesapa yg pernah cuba and berkesan, maybe kulit kayu manis tu sesuai utk kulit dia..

Aina ada guna satu gel ni...serious murah dan berbaloi... RM12.90 satu botol...
Gel Aloe Vera
170g.. tahan lama... aina pakai gel ni sebagai krim..hehehe.....
tp, bila pakai gel ni, kulit akan rasa pedih sedikit...
sekejap jer...

pada aina, gel ni sesuai...
cuba lah yer..

untuk petua tradisional, kwn aina ada cakap, dia gunakan madu...dia sapu madu pada muka sebelum tido... so far, kulit muka dia skrg tak ada parut-parut jerawat... (pssstttt...aina tak guna madu sbb madu mahal..hehehe)

cuba la yer... Kita hanya berusaha... Allah yang pulihkan segalanya...
cuba....jgn tak cuba...



nie dia gel yang aina cakap.. ada dijual di watson or guardian...






Wednesday, April 27, 2011

Spaghetti Sardin


hai kawan2...

dah tido blum??? pukul 2.00 a.m dah ni....
esok aina exam..exam constech... cuaknyer....
tapi sempat jer update blog...hehehe...
nak tunjuk makanan baru yg aina dah cuba masak ngn kawan aina..
Dia yang cari resepi ni...sbb dia cakap dia bosan... korang leh tgk blog dia...asyik cerita pasal bosan jer... so, dia godek-godek la mr google nak cari resepi spageti simple ni...
alang-alang ada lebihan spageti kt umah kitorang ni...
nak makan nasi cam bosan plak... apa keheinyer la kitorang nih leh bosan nk makan nasi kan.. hahaha...

senang jer nak wat spegeti nie.. korang pernah makan tak spegeti sardin... guna ikan sardin dalam tin tu... tak kisah la korang nk guna sardin cap ayam ke, rusa ke, kambing ke.. hehehe... asalkan namanya sardin..heehe...

rumah kitorg ni tak da la cukup sgt bahan nak masak ni..so, dengan creativity kitorang, kitorang dah ubah sikit resepi ni... sori yer tuan punya resepi asal sbb ubah resepi tu sbb kitorg kurang bahan...( aina xtau sapa tuan asal resepi tu sbb bukan aina yg cari resepi tu..hehehe.. kena tanyamira).

aina ni asyik membebel je kan..jom la kita tgk resepi ni..




SPAGHETTI SOS

1 tin ikan sardin..(aina guna jenama king cup je sbb murah..hehehe..beli yg tin kecil..RM2.60)
1 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris halus)
1 biji tomato ( potong dadu)
2 sudu besar sos cili ( lebih pun xpe kalo nak lebih pedas)
2 biji cili..(setengah org panggil lada..kalo org kedah panggei cabai kecik)
secawan air
garam secukup rasa
limau secukup rasa

CARA:
1. hancurkan ikan sardin bersama dengan sosnya skali..asingkan..
2.tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar sampai naik bau..
3. masukkan tomato.. tumis sampai tomato hancur..
4. masukkan ikan sardin tadi.. masak sebentar.. kemudian masukkan air..
5. kemudian masukkan sos cili, cili, garam dan limau..
6. masak sampai mendidih...
7. siap dihidang..


SPAGHETTI:
1/2 bungkus spegeti
1 sudu margerin..

(rebus spegeti bersama ngn marjerin..then toskan..asingkan)









selamat menjamu selera


simple je kan..


SELAMAT MENCUBA



p/s: boleh juga nak tambah capsicum..lagi bau wangi and sedap.. Doakan aina bleh jawab exam esok yer.. bye..gud nite..



Wednesday, April 20, 2011

Resepi: Puding Roti Karamel



Firstly, nk wish thanks to Chef Hanieliza for the recipe.. dapat dr buku masakan beliau iaitu Puding & Dessert..

tengah sibuk study untuk exam, sempat lagi aina nk post pasal makanan kan..hehehe...
xpe, sbb aina suka masak and makan..


Jom kita tgk cmne nk wat puding ni..simple je.. Jom layan....

zzzziiiiiikkkkkkkkkkk....


Bahan A(Karamel)
a. 1/2 cawan gula
b. 1/2 cawan air

Cara:
Masak gula dalam kuali yang tidak melekat sampai kekuningan then masukkan air..
tuang karamel dalam loyang..ketepikan..


Bahan B (Puding)
- 10 keping roti (koyakkan)
- 1 tin susu cair.. (aina guna susu sejat)
- 1 cawan air
- 1 tin air buah pic (dlm tin)
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu makan tepung kastard
- buah pic (sebagai hiasan)

cara:
1. Panaskan kukusan
2.gaul rata semua bahan B dalam mangkuk besar.
3. masukkan bancuhan dalam loyang berisi karamel td.
4. kukus selama 30-40 minit.
5. tunggu sejuk dan terbalikkan
6. hias dengan buah pic...





nie la puding roti karamel yang aina buat kt rumah sewa...



senang je kan bahan2 and caranya..



SELAMAT MENCUBA

Monday, April 18, 2011

KeretaPelik Di Dunia


entri kali ni lain sikit dr yang lain..
kali ni nk cita pasal kereta pulak..
sbb aina ni suka kereta..suka bw kereta, tgk kereta..
nk tau kereta apa yg paling aina syg skrg???
op kos la Mr.Gen aina..hehehe..
syg sgt2 kt dia...hehehe

jom2 kita tgk kereta yang pelik yang ada kt dunia ni..



kereta ni macam orang kena langgar kan..

nie kereta terkecil kt dunia

nie kereta high heels...boleh naek ramai org...

kereta macam mulut orang plak bonet depan dia..hehe


kereta kucing...comel je..hehehe

Sunday, April 17, 2011

Cucur Manis

Entri kali ni kena ucap penghargaan kt Asira Ira Ismail and Anira Eyra Ismail sbb ajarkan resepi cucur manis yang sedap and lembut...

Entri kali ni xda gambar cucur..nanti aina wat cucur tu, aina post gambar keh..
untuk minum petang or pagi..sedappppp!!!

Bahan-bahan:
tepung gandum (sukatan agak2 jer)
mentega ( agak2 jugak...untuk goreng bawang..byk pn xpe mira kata..hehehe)
1 labu bawang besar (hiris halus)
air panas
garam and gula secukup rasa

cara:
1. masukkan tepung gandum dalam mangkuk besar
2. goreng bawang dgn menggunakan mentega..
3. then, masukkan bawang yang digoreng beserta mentega td dlm tepung. gaul bg rata..
4. masukkan garam and gula secukup rasa..
5. masukkan air panas sikit2 sehingga adunan menjadi lembut..( mcm wat jemput2 biasa)
6. boleh digoreng..


Saturday, April 16, 2011

Egg Tart

sape suka mkn egg tart??? angkat sebelah tgn...
malam td, entah aina ni mimpi apa, tingin nk mkn egg tart...
so, kuar g tesco pengkalan and beli barang2...
actually kebetulan je tu g tesco pengkalan sbb kena jumpa laoshi mandarin kt McD Pengkalan sbb nk hantar video final project mandarin..

so,

alang2 dah sampai sana, singgah jap tesco..hehee
shopping jap je..just beli barang wat tart je...
jom kita layan gambar dulu...
then baru aina gitau resepi..
jom2...







nie b4 bakar.. kena cucuk2 dulu pastri tu ngn garfu..


siap bertapa dalam oven..hehehe


siap untuk ngap!!!


dah susun cantik2 guna photoscape.. mudah dan cepat..ehehe..


ok...dah layan gambar.. jom kita tgk resepi lak yer..

thanks to tuan punya blog ni sbb aina guna cara pastri tart dia..

pastri: ( dpt lebih kurang 22biji kalo wat tebal2...hehehe)
1. 250g mentega
2. 120g gula aising
3. 500 tepung gandum
4. 2 biji kuning telur
5. 2 sudu teh esen vanilla
6. 2 sudu teh air sejuk.

cara:
1. campur tepung dan gula aising dlm mangkuk.
2. campur mentega & gaul ramas sampai jd crumb kasar.
3. masukkan esen vanilla,kuning telur & air sejuk. uli sampai jadi doh lembut.
4. terapkan dlm acuan yg dah dilenser ngn mentega.cucuk2 sikit ngn garfu..
5. kalo nk bg pastri rangup, bakar dulu pastri stngh masak 180 drjh slama 10-20 minit..nk trus bakar bila dah masukkan filling telur tu pn xpe.. ( sy guna suhu 220 drjh..hehehe..sbb nk bg cpt masak.. depend pd oven kot kan..hehehe)

tart: ( utk filling telur ni, aina tgk kt youtube..tp resepi asal xletak esen vanilla...tp aina letak...

1. 1 sudu kecil esen vanilla
2. 3 biji telur ( di beat sikit)
3. 80g gula dikacau dalam 100ml air.
4. 100ml milk..

cara:
masuk milk dlm air gula td...
then masukkan telur and esen vanilla.. kacau sebati...
tapis dulu b4 isi telur ni dlm acuan td...
style="text-align: center;">

Sunday, April 3, 2011

Steamboat...Shabu~Shabu

Kenyang..kenyang...

Korang penah dgr steamboat kt Manjung, Perak... Restoran Shabu-Shabu..
nie suma benar2 belaka...betul2...xtipu....
sgtttt....sedap..... berbaloi-baloi....
Harga??? for lunch, RM12.90.. Dinner 18.90...per person..
G la time dinner...start dr kul 5 ptg sampai 11.30 mlm rasanya...
ada B-B-Q.. sedap...selain tu, ada jugak, pencuci mulut..ada ice-cream, buah2an, kek,
ais kacang,cendol, puding mango, byk sayur2an, nasi,lauk..
mcm2 ada...
BERBALOI-BALOI
aina paling suka makan lamb bakar dia...sedaappppp sgt2.....
tp lepas dah mkn, habis pening... bdn panas... takut, xpasal2 nnt dpt darah tinggi... (mintak dijauhkan la)...

dah dua kali aina p makan kt sana...korang bila lagi nk cuba...yg duk area Perak nie, yg dkt2 area manjung, cepat2 la pegi...best tau...









WELCOME TO RESTORAN SHABU~SHABU



seafood..kt luar mahal..so, time nie memang makan pulun bg habis la..hehehehe..


nie bbq dia..ada lamb, daging teriyaki, udang,sotong,ikan pari, ayam, sosej and dengdeng..









Tuesday, March 29, 2011

Cake Lagi!!!



korang mesti pelik..aku ni asyik post cita cake je..
aainaa ni student Building Survey ke student Bakery???hahahaa..
asyik post bab makan jer..
minggu ni dah 3x aku wat kek kot.. 1st aku wat kek red velvet...pastu semalam aku wat vanilla cake..mlm ni aku wat kek coklat lak..ish...ish... makan jer aku tau... tp bdn xnk naek gak..camne nih..hehehe..
jom la aku tunjuk gambar kek aku..pasni nk sambung wat assignment lak...disertasi pun xsiap lagi...
jom...layann.....







ni adunan chocolate cake

kek dalam proses membakarkan diri


kek yang berjaya dibakar sebelum hangus



dah siap hias ngn stoberii

kek 3D..ehehe

ats permintaan mira, kita tabur badam and "nasi" chocolate

ok, ni pulak vanilla cake...masa ni still dlm oven...skrg dah dlm perut..hehehe

nie dia vanilla cake yg simple...amek resepi dr myresepi..

tata...nk start wat Mr.Asaimen..