Korang memang the BEST

Wednesday, June 8, 2011

Resepi Kek Span Gula Hangus

Hye semua..
hari ni aina nak share resepi kek span gula hangus..
aina dah 2x try resepi ni...sedap..
Resepi ni aina dapat dari mak kawan aina..
Mohon share kt sini yer...Untuk rujukan aina and kawan-kawan yang lain..
Entry before ni aina ada cerita pasal misunderstanding pasal kek span ni.hehehe..
Try tgk sini..

Jom kita tgk resepi kek ni..

Bahan-bahan:

# 1 cawan marjerin
# 2 cawan gula...(ni resepi asal..tapi aina kurangkan kepada 1 1/2 cawan gula)
# 1 cawan air
# 2 cawan tepung gandum
# 8 biji telur
# 1 sudu kecil soda bikarbonat
# 2 sudu besar susu pekat
# 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara

1. Hanguskan gula...Kemudian masukkan air...Sebatikan
2. Setelah sebati, masukkan marjerin dan kacau dan susu rata sehingga cair.. Biarkan sejuk seketika
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat dan kemudian masukkan ke dalam gula hangus tadi..
3. Kemudian, dalam bekas yang lain, pukul telur sehingga kembang..
4. Masukkan telur tadi ke dalam gula hangus tadi...Gaul sehingga sebati..
5. Kemudian, bakar dengan suhu sederhana selama 1 jam..( aina guna 180' celcius)



gambar ni dpt dr uncle google...masa masak kek ni, xsempat nk snap pic...

Nie la kek span gula hangus..
(tapi aina panggil kek gula hangus je..tak da perkataan span.. sebab tu misunderstanding..ehehe)


4 comments:

mOoN said...

antr sini skit aina..

Aainaa said...

lama dah aku buat moon..hehehe...tp aku tak terrer cam hg wat kek..hehehe..aku masak suka2...hehehe...

mOoN said...

aku pun dlm poses mengimprovekn diri sendiri..hehehe..x lah terer sgt..pon..

Aainaa said...

tapi cantik2 gak decoration kek hg...sedap plak tu...