Korang memang the BEST

Wednesday, June 15, 2011

Resepi Kuih Seri Bulan/Kuih Tangkup/Kuih Apam Perlis

Hepi dapat makan kuih ni..


Tengok blah kanan bawah..inti kuih ni kale kuning..hehee...




Hello...
Petang tadi, aina buat Kuih Seri Bulan..or dikenali jugak dengan nama Kuih Tangkup or Kuih Apam Perlis..

Tapi kat tempat aina panggil kuih seri bulan..
Aina dapat sources resepi ni dari nurniezza.blogspot.com.. .
Resepi dari mama wandiha.. Asal dari Mariam.. Pada sesape yang mula-mula cipta kuih nie, thanks yer..Ramai kan..hehehe...TQ yer semua..Aina share dekat blog aina pulak..

Suka sangat-sangat sebab dapat buat.. Abah, mak and adik-adik cakap sedap...hehehe...lagi sedap dari orang yang jual..Bangga jap...muahahahhaha...

Yang entri before ni aina beli kuih ni... Gambar yang ni, aina buat sendiri tau...lebih kurang sama je kan ngn gambar entri yang lepas..(maknanya, kuih aina buat ni menjadi la kan..hehehe)..But ada perbezaan...inti kuih yang aina beli, perasa kaya..ni inti kastard...bezakan..hehe..


Jom Kita tengok Resepi

Bahan inti:

  • 2 biji telur
  • 2 cwn santan
  • 3/4 cwn gula
  • 2 SB tepung kastard
  • 2 SB tepung jagung
  • daun pandan (aina guna 2 helai)
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau (aina gantikan dengan sedikit pewarna kuning sbb tak suka kale ijau..hehee)

Cara-cara penyediaan inti:

  1. Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebati/rata...
  2. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk sebelum diisikan pada kuih..

Bahan Kulitnya:
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 1/2 cwn air
  • sedikit garam
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara penyediaan kulit :
  1. Campur kesemua bahan. Blender dan tapis.. (adunan akan kelihatan cair)
  2. Kemudian masak seperti masak kuih dadar or pancake..(aina guna senduk kecil untuk sendukkan 1 keping kulit).. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. Guna fry pan..Better guna fry pan yang kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar.
  3. Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan..
  4. Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi..
  5. Kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut..(aina tekan dengan sudu utk dapatkan bentuk yang cantik)

Pssttttttt....pada makcik yang taknak bagi resepi haritu, aina dah dapat resepi ni...Jangan kedekut yer lain kali.. Boleh tgk SINI pada sesapa yang tak baca entri yang lepas pasal kisah ni...


Daaaaa

6 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam aainaa...

lohh.. rupanya yang dikatakan kuih seri bulan tu kuih tangkup yang akak dah pernah buat ye?? hehehe.. kelakar lak bila akak komen kat n3 lepas yg akak tak pernah tgk lg kuih ni.. yelah.. nama lain & inti pun tak tau inti apa kan.. rupanya.. dah pernah buat cuma guna nama lain.. kikiki.. terima kasih sudi mencuba resepi yg akak kongsikan tu ye.. tak sia2 kongsi resepi org lama2 sebab ada jugak org2 muda yg berminat nak mencuba.. resepi tu pun dah di alter dari tangan ke tangan supaya lebih elok kejadiannya.. semoga puas hati dgn hasilnya yer..

Aainaa said...

MaDiHaA a.k.a Ratna: tu la akak..aina pun baru tau ada byk nama kuih ni..inti yang aina beli tu, mak aina ckp inti sekaya..resepi akak kastard..tp sedap kak..dah 2x buat ni..sgt2 puas hati..hehehhee..thanks share..

Kak Rose said...

macam sedap je kuih ni... pernah tengok tp x penah makan lagi... nnti nak cuba jugak la...

fairuz said...

salam... akhirnya dapat gak resepi ni..thanks yer sbb share..mencarik resepi ni utk mak ,nak jual kat bazaar ramadhan gitu.. comey btul kuih yg aina wat ni,nampak gebu,padat je... dulu penah makan kuih ni,intinye kastard ngan jagung gitu.. leh la try buh jagung krim nnt,mesti lagi bessstttt kuih ni.. :)

afiqatul auliyaa said...

Thanks akak,memg menjd rsepi yg akak bg tu...mg dmurhkn rzeki

maknae qasha said...

sedappp