Korang memang the BEST

Thursday, June 9, 2011

Selera Pancake!!!

Hello...

Korang dah minum petang???Bagi yang belum minum petang, jom kita sediakan minuman petang... Kali ni, aina nk share 1 resepi pancake...sedap wat minum petang or sarapan... Resepi ni aina dapat dari blog Secubit Garam.. Resepi asal dari Hajar....Jom terjah blog beliau...Aina share kt sini yer... baru try buat td...

Sedap sangat-sangat.. gebu jer... tapi rupa bentuk tu takda la jadi macam secubit garam punya pics..heehe.. sebab aina takda fry pan yang kecil yang sesuai untuk masak pancake ni...

Aina just guna kuali tak melekat je...Aina sendukkan 1 senduk bagi setiap satu pancake... Bentuknya still hampir nak sama besar..hehehe... Jom kita tengok resepi...hehe..kalau tak, aina ni nak membebel je...Jom..Jom...





Nie la pancake yang aina buat tadi...abaikan gambar disebelah kiri..hehehe




Pancake..Kasi Besar Punya..(Abaikan bentuk yang tak sama besar..hehehe)



Bahan-bahan:

  • 3 sudu besar butter/marjerin...(cairkan)..
  • 1 biji telur..(aina guna telur saiz B sebab tak da telur saiz A)
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri..(self rising flour)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula castor..(aina guna gula biasa je)
  • 1 cawan susu segar..(aina guna susu dutchlady yang full cream..hehehe)
  • secubit garam
Cara-cara:
  1. Campurkan kesemua bahan di atas...
  2. Kemudian blender or boleh gunakan whisk...(aina blender je...cepat...)
  3. Tuang adunan tersebut dalam bekas/mangkuk ...biarkan 10 minit...
  4. Kemudian boleh goreng guna fry pan...tak memerlukan minyak...dah masak, terbalikkan untuk bagi bahagian sebelah lagi masak...( bagi yang takda fry pan, boleh guna kuali yang tak melekat..gunakan senduk kecil untuk masukkan adunan bagi mendapatkan bentuk yang sama besar..)


Senang je kan... Boleh makan pancake ni dengan madu, jem or coklat cair..
Aina makan dengan madu tualang...
sedappppp...... dijamin menjadi walaupun 1st time try...


SELAMAT MENCUBA...

8 comments:

cik Dil said...

wahh sedapnyaa..nnti dil nak try laa..^^

Aainaa said...

try dil...jgn tak try...senang sgt2...hehe

K.Nor said...

salam aina, mekasih sudi mencuba.. banyak lagi versi yg dah saya buat dgn resipi asal pancake hajar ni.. spt pancake mayo, yogurt, jagung, pisang.. try la ya.. :)

Aainaa said...

K.Nor: tq kak nor ngn resepi tu...sedap sgt...nanti aina cuba pancake jenis2 yang k.nor gitau tu...

topa_ke20 said...

lapaq2,,,,,,,,,,,,,,,

Aainaa said...

topa_ke20: lapaq makan naaaaa....jgn duk tahan perut..hehehe

topa_ke20 said...

bila la nk merasa air tangan dikna nih.....ish2...........

Aainaa said...

topa_ke20: raya nanti meh la umah...bw mai baby skali no..hehe