Korang memang the BEST

Tuesday, August 23, 2011

Resepi Oreo Cheesecake




Hye...lama menyepi, kali ni aina nak share resepi oreo cheesecake yang simple..
dapat resepi dari maksu aina..

Resepi ni aina wat before puasa lagi....dah berkepuk simpan resepi ni..hehehe...

Jom semak resepi yang simple mimple..


Base:
50g buttet (melted)
1 cup oreo (crushed without the filling)

Filling:
500g cream cheese lighten with 3/4 castor sugar..
3 tbl spoon gelatine melted with 1 cup of boiling water (make sure halal)
1 cup whipped cream
2 tbl spoon lemon juice
100g oreo crushed..

Method:
1.Melt butter n mix crushed oreo.
2.Fill into the pan and chill.
3.Lighten cream cheese with sugar,add gelatine,whipped cream,lemon juice and oreo.fill onto the base.chill it.
Ready to serve..




chewahhh...resepi dalam english kunun...hehehe... sbb aina dapat resepi ni pon dalam english gak...hehehe...copy paste je..malas nak type balik...kuikuikui...

sedap tau kek ni...actually aina wat half adunan je..then used small loyang..(nk bg kek ni tinggi)...takut wat byk2 xhabis nanti sbb xda ramai sgt kt rumah aina ni...

Simpan dalam peti ais..jgn kt tempat beku tu...kt bahagian biasa tu je...agak2 dah keras boleh la bw keluar and ngap dalam mulut....sedap wooo.....

Tips: kek ni sesuai guna loyang yang boleh buka kt bahagian bawah..yang ada pin kt tepi tu..

bagi sesapa yang tak da loyang tu, alas loyang dengan aluminium foil...bagi senang nak angkat keluar kek tu..(aina guna kaedah ni sbb tak da loyang pesyen boleh buka tu..)

kalo sesapa tak nak bw keluar kek tu dr loyang..yang nak potong kek tu dr dalam loyang pon tak da masalah...senang kerja kan..hehehe..

base oreo tu boleh ganti ngn biskut pape pon..(yg sesuai la..) or kek chiffon yang beli kt tesco ke...giant ke...sbb bagi aina, guna base oreo, kek ni manis sket...kalo taknak bg terlalu manis, letak nipis-nipis je la base tu...sekadar ada je..hehehe.. (bole pulak kan...hahahha)

yang guna perahan lemon tu, aina gantikan dengan limau nipis...hahahhaa....bole plakkan cengitu...hahahaha...p tgk kt giant ritu takda jual buah lemon...malas nak ronda2 kat tempat lain...habiskan minyak kete je...hahaha...( ayat org kedekut + MALAS..hehe)... gantikan ngn limau nipis pon ok je aina rasa...hehe..


hias ngn buah stoberi...baru nampak beslera nak makan kan..hehehe


k la....

Daaa.... selamat mencuba...wat utk hari raya ni keh... senang je... masuk peti ais je....hehe..

4 comments:

Ninie said...

Slm ziarah.
Ya Allah!!! sedapnya kek!!! Teliur kot! Ok,nati nk try wat...hehe
Kiter dh follow awk...follow me too ok.

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/

alinac lover said...

peh! best tuuu

ajlaa_nabilah said...

i like oreo cheese.;)
now i can try.hehe.
thnk for the recipe.

ummiaiman said...

Sedapnya....
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com