Korang memang the BEST

Wednesday, April 27, 2011

Spaghetti Sardin


hai kawan2...

dah tido blum??? pukul 2.00 a.m dah ni....
esok aina exam..exam constech... cuaknyer....
tapi sempat jer update blog...hehehe...
nak tunjuk makanan baru yg aina dah cuba masak ngn kawan aina..
Dia yang cari resepi ni...sbb dia cakap dia bosan... korang leh tgk blog dia...asyik cerita pasal bosan jer... so, dia godek-godek la mr google nak cari resepi spageti simple ni...
alang-alang ada lebihan spageti kt umah kitorang ni...
nak makan nasi cam bosan plak... apa keheinyer la kitorang nih leh bosan nk makan nasi kan.. hahaha...

senang jer nak wat spegeti nie.. korang pernah makan tak spegeti sardin... guna ikan sardin dalam tin tu... tak kisah la korang nk guna sardin cap ayam ke, rusa ke, kambing ke.. hehehe... asalkan namanya sardin..heehe...

rumah kitorg ni tak da la cukup sgt bahan nak masak ni..so, dengan creativity kitorang, kitorang dah ubah sikit resepi ni... sori yer tuan punya resepi asal sbb ubah resepi tu sbb kitorg kurang bahan...( aina xtau sapa tuan asal resepi tu sbb bukan aina yg cari resepi tu..hehehe.. kena tanyamira).

aina ni asyik membebel je kan..jom la kita tgk resepi ni..




SPAGHETTI SOS

1 tin ikan sardin..(aina guna jenama king cup je sbb murah..hehehe..beli yg tin kecil..RM2.60)
1 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris halus)
1 biji tomato ( potong dadu)
2 sudu besar sos cili ( lebih pun xpe kalo nak lebih pedas)
2 biji cili..(setengah org panggil lada..kalo org kedah panggei cabai kecik)
secawan air
garam secukup rasa
limau secukup rasa

CARA:
1. hancurkan ikan sardin bersama dengan sosnya skali..asingkan..
2.tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar sampai naik bau..
3. masukkan tomato.. tumis sampai tomato hancur..
4. masukkan ikan sardin tadi.. masak sebentar.. kemudian masukkan air..
5. kemudian masukkan sos cili, cili, garam dan limau..
6. masak sampai mendidih...
7. siap dihidang..


SPAGHETTI:
1/2 bungkus spegeti
1 sudu margerin..

(rebus spegeti bersama ngn marjerin..then toskan..asingkan)









selamat menjamu selera


simple je kan..


SELAMAT MENCUBA



p/s: boleh juga nak tambah capsicum..lagi bau wangi and sedap.. Doakan aina bleh jawab exam esok yer.. bye..gud nite..



2 comments:

azizul said...

wa sedap tu

Aainaa said...

cuba la..simple je...makanan org bujang..hehehe