Korang memang the BEST

Wednesday, January 13, 2016

Pengalaman bersalin anak pertama secara caeseran di Hospital Columbia Taiping

Assalamualaikum and hye semua...

Agak lama aku sepi dari menulis blog.. Busy dengan tugas seharian sampai kadang-kadang terlupa yg aku ada blog.. So, malam ni teringin nk kongsi pengalaman bersalin.. Padahal dh ada anak 2, baru nk kongsi bersalin pengalaman anak yg pertama..

Anak pertama aku lahir 26 November 2013. Pukul 5.13 p.m, hari Selasa.. Aku bersalin secara caeseran or bahasa mudah, kena operate.. 

Jom layan story aku bersalinkan anak pertama. Walaupun dah 2 tahun 1 bulan berlalu, ingatan bersalinkan anak pertama tetap aku ingat.. hehehe..

25 November 2013,  

Seharian haritu aku tak rasa pun lagi tanda tanda nk bersalin.. just lenguh lenguh biasa ja n baby kadang-kadang mengeras.. So, petang tu aku buat la senaman senaman ringan.. Jalan- jalan itik.. sebab due 27 Nov.. Risau baby keluar lambat ja.. Maklum la anak pertama, macam-macam perasaan ada.. Petang tu memang jalan itik and jogging2 dalam rumah.. Solat mintak Allah permudahkan segalanya..

26 November 2013

Haaaaaa... Lepas jalan-jalan itik dan jogging2 anak dalam rumah, pukul 4.20 pagi tu rasa perut sakit n mengeras.. Lepastu rasa nak terkencing, pergi toilet tengok ada blood spot.. Fresh blood.. Terus rasa gelabah.. takde pengalaman la katakan.. Trus kejutkan hubby cakap keluar fresh blood..  Hubby pon apa lagi, dia suruh siap-siap p hospital..

Lepas mandi n kemas-kemas barang sikit, kemas rumah sikit, pukul 5.30 pagi kitorang pegi hospital.. Punya semangat ko ingat dah nk bersalin dh.. Sebab teringat nurse cakap kalau turun fresh blood tu tanda nk bersalin dah.. Boleh pegi ke hospital.. 

Sampai hospital, pegi bahagian kecemasan. Sebab time tu bukan office hour. Semua org duk nyenyak tido lagi kot kt rumah.. hehehe.. Cakap kt nurse yg jaga kaunter dah turun tanda bersalin.. Kuar darah.. Nurse mintak  appoinment card yg selalu guna time pegi jumpa doktor masa checkup.. Aku pilih Dr Jeya.. Dia la satu-satunya doktor perempuan O&G kt situ.. Sebab utama aku bersalin kt private sebab company aku keja cover kos bersalin and boleh pilih doktor perempuan.. Walaupun dia bukan Islam, at least dia perempuan sebab takde doktor o&g perempuan kt hospital tu.. Kalau ada doktor perempuan islam memang aku dh booked doktor tu.. Seingat aku, 4x rasanya p checkup dengan doktor Jeya.. Aku tiap-tiap bulan pegi jugak checkup kt klinik ibu anak kerajaan.. Cuma pergi checkup dekat hospital swasta sebab nk booked doktor untuk bersalin nanti.. Rasanya kena 2x or 3x checkup dengan doktor Jeya baru dia terima kita as a patient dia untuk bersalin.. Tak boleh main serbu je hospital.. Sebab tu ada appointment card.. 

Jom patah balik time sakit nk bersalin dah ni.. Lepas nurse daftar nama, datang lagi sorang nurse tolak kerusi roda suruh kita duduk dia nk bawak masuk labour room untuk check.. Aku mintak nk berjalan je sebab still boleh jalan lagi.. tapi dia tak kasi.. suh duduk jugak.. 

Sampai Labour room, nurse pasang CTG.. alat yang lekat kt perut tu,.. boleh tau tahap contraction kita and baby macam mana.. Lepas tu nurse check bukaan berapa.. Baru 2cm.. So, aina pn mintak la balik rumah.. Sure lambat lagi nk bersalin.. Tapi nurse tak bagi.. dia suruh masuk wad.. Sebab dah ada bukaan and due esok 27 Nov..  Lepas sejam nurse check dh 3cm. So memang kena tahan wad la.

So aku pn redho je la masuk wad.. Padahal takde la rasa sakit contraction sangat pon.. Just turun darah je.. Lepas masuk wad, dalam pukul 2 ptg nurse datang suruh masuk labour room.. Aku dh terpinga-pinga dah sebab kena masuk labour room lagi sebab takde la rasa sakit nk bersalin lagi..
Rasa contraction sikit-sikit je.. macam sakit masa period pain je..

Masuk labor room nurse check bukaan still 3cm.. Nurse trus induce.. Katanya untuk cepatkan bukaan.. Time tu memang alat ctg tu kt perut la.. masa induce, nurse cakap graf tak cantik.. aku pon tak faham apa maksud nurse tu.. so aku buat rilek-rilek ja.. 15 minit lepas kena induce tu, Ya Allah, sakit dia tak tau nak cakap mcm mana... duk tarik nafas dalam-dalam and lepas.. pastu duk ucap doa nabi yunus.. Lailalhailla anta subhanakainni kuntuminazzolimin.. Sakit yg amat... Dia induce masuk air yg cucuk kt tgn tu.. Nasib husband boleh teman.. dia la duk cakap sabar2.. kurang sikit sakit.. 

Nurse asyik keluar masuk je sebab graf baby tak cantik.. Tetiba mesin ctg tu berbunyi.. Bunyi punya la kuat.. sampai aku pn terkejut.. Trus nurse berlari masuk dlm labor room.. Trus dia stop kan induce aku.. aku time tu still blur lagi.. tak lama lepas tu doktor masuk.. doktor cakap doktor nk pecahkan air ketuban.. Time ni husband keluar pegi solat zohor.. aku yg tak tau pape redho je doktor pecahkan air ketuban.. Time tu pukul 3 rasanya... dalam pukul 4.10 macam tu, doktor dtg lagi check bukaan still 3cm.. doktor check graf dari ctg tu, doktor cakap graf tak cantik.. dari awal lagi graf tak cantik.. Means baby dah hampir lemas.. Sebab jantung baby dengup tinggi walaupun time aku tak rasa contraction..

So time tu doktor buat keputusan suruh czer.. Tak pernah-pernah aku terbayangkan aku kena bersalin czer.. nangis aku time tu.. aku mintak doktor 10 minit nak bincang dengan husband aku.. Kitorang takde pilihan.. aku rela la perut kena belah demi nk selamatkan nyawa anak aku.. So lepas tu kitorg bgtau doktor kitorg setuju then tandangan surat nk operate.. Trus doktor and nurse cepat-cepat prepare untuk pergi operation theater room.

Sejuk weh OT room.. husband boleh teman.. Tapi kena tukar pakai baju hospital and pakai mask.. Bermula la nurse cucuk tgn bawak masuk air ke apa ntah.. Lepas tu Doktor bius datang and bius tulang belakang.. bius separuh badan je.. aku sedar masa perut kena belah tu.. Bau hangit-hangit masa diorang toreh perut aku.. tak rasa sakit sebab dh kena bius.. tapi rasa la ada benda duk toreh perut cuma tak rasa sakit je.. tak nampak tau sebab nurse dah letak kain halang kita dari nampak proses operate tu..

Masa doktor nak keluarkan baby, aku rasa perut aku bergoyang2.. hehehe.. tak sakit tau... banyak kali dah aku mention tak sakit ni.. hehehe.. Lepas beberapa saat, aku dengar bunyi anak aku nangis.. Husband aku trus ucap Allahuakbar.. Nurse tunjuk baby kejap kt aku.. then trus bawak pegi bersihkan baby.. lepas baby dh bersih, husband trus azankan baby dalam OT room.. Sebelum nurse hantar baby ke nursery, diorg tunjuk lg skali baby kt aku.. 

Lepas dh habis doktor jahit semula perut aku, diorg tolak ke ruang apa ntah, diorg panaskan badan aku dengan alat apa ntah.. duk bawah alat tu bg badan panas balik sebab dalam OT room tu sejuk sgt.. lepas tu baru tolak masuk wad.. dalam pukul 6.00 ptg jugak baru aku dapat masuk wad..

dah masuk wad aku tak leh gerak-gerak selama 6 jam.. duk terbaring je.. kencing pon pakai tiub.. So aku rehat je.. Lepas tu nurse datang bawak baby.. Baby memang diorg jaga dekat nursery hospital.. Baby tak duduk skali dengan ibu.. tapi anytime kita nk baby boleh je tekan loceng then nurse nnt dtg bawak baby kt kita.. boleh la ibu rehat sikit lepas bersalin..

So malam tu aku tido je la sebab lepas ubat bius habis, baru rasa sakit dekat tempat operation.. nk bangun tak yah cakap la.. sakit Allah je tahu.. Esok pagi tu baru nurse datang bukak tiub kencing.. lepas tu memang kalau nk terkencing kena pegi toilet sendiri.. nasib baik toilet dalam bilik je.. aku duk bilik berdua.. time katil sebelah kosong xde org.. 

27 November 2013 

Masa nak bangun turun dari katil tu, sakit betul.. kaki bukan rasa pijak lantai.. rasa macam pijak duri,, Sapa kata bersalin operate tak sakit hoi... sakit ygggg amatttttt... org yg bersalin operate ja rasa mcm mana rasa sakit lepas 6 jam bius habis..  nk batuk, nk gelak, semua kena tahan.. sebab guna otot perut kot.. dh la baru kena siat-siat perut.. sakit ooo....

Aku mintak discharge haritu.. Doktor macam tak bagi.. tapi aku dh rasa sihat sikit,,.. dah boleh pegi toilet 2 3 kali sendiri.. so doktor benarkan aku discharge..

Total kos aku kena bersalin operate haritu lebih kurang 6.5k+++. Kos ni termasuk kos doktor jeya (Doktor sambut kelahiran lebih kurang RM5k++), Doktor bius lupa pulak nama apa dalam RM800 & kos nursery under doktor fabians lebih kurang RM600. Semua 3 bill asing2.. Total lebih kurang RM6.5+++.. 2 hari 1 malam..


Panjang plak entry kali ni.. nanti next entry aku cerita pengalaman bersalin anak kedua secara normal plak.. kt hospital ni jugak.. 

Bye...

Terima kasih sebab sudi membaca..






Wednesday, November 30, 2011

Kek Karamel Pelangi

Salam uollss....

berabad dah aina tak update blog kan...asyik terpampang resepi yang sama je..
Busy bebenor sekarang nie... Kali nie aina share resepi kek karamel pelangi...orang lain dah lama try buat kek nie...aina je yang baru ada masa nak buat kek ni... cam biasa, aina suka mengubah resepi orang..hahaha..tapi still superb tau... aina dapat resepi ni dari macam2 jenis blog..then aina ubah suai... karamel aina amek dari blog masakan seseorang...lupa sangat2 nak copy link..sori tau tuan resepi.. aina share resepi kat sini...kek pelangi tu aina guna resepi sorang cikgu kajian tempatan.. katanya, resepi kek tu dari buku teks kajian tempatan..hehehe...takda link nak bagi sebab resepi ni dah simpan lama dah..lupa plak nak save link blog cikgu tu...thanks yer cikgu..aina share kat sini pulak.. jom layan resepi...




Aina guna loyang 8 inci

Panaskan oven 180' celcius..(depends jenis oven masing2)

Bahan A: Karamel
1 1/2 sudu besar gula pasir (nk kurangkan jadi 1 sb pon boleh..)

Cara:
Tabur gula dalam loyang then panaskan atas api yang kecil sampai gula hancur and jadi perang.. tutup api, ketepikan..

Bahan B: Puding
200ml susu cair
40g gula pasir
1 sk esen vanila
2 biji kuning telur..(putih telur terus masukkan dalam mixer)

Cara:

panaskan susu cair dan gula sampai gula hancur...masukkan esen vanila dan kuning telur... kacau sebati tapi jangan sampai berbuih...

tapis ke dalam loyang yang ada karamel tadi... ketepikan.. sapu bahagian atas loyang dengan mentega..


Bahan C: Kek Pelangi

150g mentega ~ dicairkan
130g gula perang (resepi asal gula gula castor)
150g tepung superfine (resepi asal guna tepung gandum)*
1 SK baking powder*
1/4 sk cream of tar tar.. (tak letak pon xpe..yang ni aina tambah)
3 biji telur (aina guna grade A..asingkan putih telur n kuning telur)
1sk esen vanila

sedikit pewarna merah dan hijau..

bahan * perlu diayak sekali

Cara:

putar putih telur dan separuh gula (jumlah semua putih telur adalah 5 biji..2 putih telur dari bahan puding dan 3 lagi dari bahan kek..)..putar sampai kental..bila terbalikkan mangkuk mixer, adunan tak terbalik...

then masukkan lebihan gula tadi and 3 kuning telur..putar lagi dengan kelajuan sederhana sampai sebati.. masukkan cream of tar tar.. kaup balikkan..masukkan esen vanila, mentega cair, tepung sedikit demi sedikit..kaup balikkan dengan spatula...sebatikan.. (tapi aina putar sekejap dgn kelajuan perlahan selama 5 second je)

bahagikan adunan kepada 3 bahagian...masukkan pewarna..kaup balikkan..

masukkan adunan berselang seli ke dalam loyang yang berisi puding karamel tadi... adunan akan terapung atas puding karamel tu...

bakar dengan kaedah double boiler... selama 40 minit suhu 180' celcius

dah masak, biarkan 10 minit...then tebalikkan ( cepat-cepat lap lebihan karamel yang melimpah ruah tepi kek..kalo tak, kek basah nanti..macam kek aina..) and simpan dalam peti ais...aina simpan 1/2 jam je...tak sabar nak ngap...sedap sgt...



karamel tu dah basahkan tepi kek aina :(

nyummi!!!!


* kaedah double boiler adalah dengan cara letak air dalam dulang oven then letak loyang adunan atas air tu... tak pon letak loyang adunan dalam loyang yang lagi besar yang berisi air..


Actually, aina dah sedaya upaya meminimakan penggunaan telur..ada blog yang guna hampir 8 biji telur...sebab putih telur kena guna banyak...tapi aina try kurangkan jadi 5 biji je.. Rasa mengancam kot...sedap giler...

Kek Pelangi ni tak macam pelangi sangat pon.. :( tak pandai nak bagi jadi kale nampak cantik...


SELAMAT MENCUBA..


Tuesday, August 23, 2011

Resepi Oreo Cheesecake




Hye...lama menyepi, kali ni aina nak share resepi oreo cheesecake yang simple..
dapat resepi dari maksu aina..

Resepi ni aina wat before puasa lagi....dah berkepuk simpan resepi ni..hehehe...

Jom semak resepi yang simple mimple..


Base:
50g buttet (melted)
1 cup oreo (crushed without the filling)

Filling:
500g cream cheese lighten with 3/4 castor sugar..
3 tbl spoon gelatine melted with 1 cup of boiling water (make sure halal)
1 cup whipped cream
2 tbl spoon lemon juice
100g oreo crushed..

Method:
1.Melt butter n mix crushed oreo.
2.Fill into the pan and chill.
3.Lighten cream cheese with sugar,add gelatine,whipped cream,lemon juice and oreo.fill onto the base.chill it.
Ready to serve..




chewahhh...resepi dalam english kunun...hehehe... sbb aina dapat resepi ni pon dalam english gak...hehehe...copy paste je..malas nak type balik...kuikuikui...

sedap tau kek ni...actually aina wat half adunan je..then used small loyang..(nk bg kek ni tinggi)...takut wat byk2 xhabis nanti sbb xda ramai sgt kt rumah aina ni...

Simpan dalam peti ais..jgn kt tempat beku tu...kt bahagian biasa tu je...agak2 dah keras boleh la bw keluar and ngap dalam mulut....sedap wooo.....

Tips: kek ni sesuai guna loyang yang boleh buka kt bahagian bawah..yang ada pin kt tepi tu..

bagi sesapa yang tak da loyang tu, alas loyang dengan aluminium foil...bagi senang nak angkat keluar kek tu..(aina guna kaedah ni sbb tak da loyang pesyen boleh buka tu..)

kalo sesapa tak nak bw keluar kek tu dr loyang..yang nak potong kek tu dr dalam loyang pon tak da masalah...senang kerja kan..hehehe..

base oreo tu boleh ganti ngn biskut pape pon..(yg sesuai la..) or kek chiffon yang beli kt tesco ke...giant ke...sbb bagi aina, guna base oreo, kek ni manis sket...kalo taknak bg terlalu manis, letak nipis-nipis je la base tu...sekadar ada je..hehehe.. (bole pulak kan...hahahha)

yang guna perahan lemon tu, aina gantikan dengan limau nipis...hahahhaa....bole plakkan cengitu...hahahaha...p tgk kt giant ritu takda jual buah lemon...malas nak ronda2 kat tempat lain...habiskan minyak kete je...hahaha...( ayat org kedekut + MALAS..hehe)... gantikan ngn limau nipis pon ok je aina rasa...hehe..


hias ngn buah stoberi...baru nampak beslera nak makan kan..hehehe


k la....

Daaa.... selamat mencuba...wat utk hari raya ni keh... senang je... masuk peti ais je....hehe..

Saturday, July 30, 2011

Daging Masak Merah Ala Thai




Entry pendek.. nak share resepi DAGING MASAK MERAH ALA THAI... aina amek resepi dari internet.. tak pasti sumber ni dari siapa..dah lama simpan resepi ni... Tuan resepi, aina share sini yer,...

Bahan A (utk direbus):
500g daging
2 biji tomato - dibelah-belah
6 sudu besar sos tomato
1 cawan air
Sedikit garam
beberapa titis pewarna merah ( optional)

Bahan B:
2 ulas bawang putih - dimayang halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
4 sudu makan sos tiram
5 helai daun limau purut - dicarik-carik
1/2 cwn sos nampla/ sos ikan siam..( aina tak letak pon sbb takda)


Cara-cara:
  1. Rebus bahan A sampai daging empuk...Kemudian potong daging nipis2.. sos lebihan rebusan simpan untuk diguna balik.
  2. Tumis bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging tadi dan kacau sebentar..
  3. Masukkan sos ikan, sos tiram & daun limau purut.. Kacau rata...
  4. Kemudian masukkan daging dan sos tomato dari lebihan rebusan tadi... Kacau sehingga daging masak...

Mesti cuba... Pasti sedap.....


Daaaaa......

Sunday, July 17, 2011

Ayam Goreng Kunyit Bertomyam



Lepas lama menyepi nak share resepi,
kali ni aina merekacipta satu resepi baru..tak tau la kot-kot orang lain pernah wat resepi aina ni..
baru je try masak untuk makan malam ni...

Ayam Goreng Kunyit Bertomyam...
Pernah dengar tak???

Kalau nak tau sedap or tak, kena cuba sendiri..pada tekak aina and adik aina, resepi ni sedap la...
tekak orang lain tak tau la kan... lain orang, lain cita rasa...kan..kan...

Resepi ni lebih kurang ayam goreng kunyit yang biasa...cuma aina upgrade ikut cita rasa aina... hehehe....

Jom semak resepi...

Bahan-bahan:
  1. 4-5 ketul isi ayam..( dihiris nipis )
  2. 2 ulas bawang putih *
  3. 1 ulas bawang merah *
  4. 1/2 inci halia *
  5. 1 labu bawang besar ( dihiris)
  6. 2 biji cili padi
  7. 2 -3 SB thai tomyam paste...( paket jenama adabi)
  8. 2 -3 SB susu sejat..( boleh ganti dgn susu cair)
  9. 1/2 SK gula
  10. 4 helai daun limau purut dihiris...(optional)
  11. garam.. (agak-agak sukatannya)
  12. sedikit serbuk kunyit
  13. minyak

Bahan yang bertanda * ditumbuk

Cara-cara:
  • Ayam digaul bersama garam,kunyit dan paste tomyam...biarkan seketika lebih kurang 10 minit..
  • Tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau..
  • Kemudian masukkan ayam...Goreng ayam sehingga masak kekuningan...
  • Masukkan susu sejat, cili dan gula...Kacau sebati...Masukkan bawang besar & daun limau purut..
  • Kacau sehingga sedikit kering....
  • Sedia diangkat...




p/s: garam tak perlu letak banyak sebab paste tomyam dah ada rasa masin..

Next entri nak share ayam goreng tomyam...SEDAP...Resepi dah ada...tapi gambar takda nak sertakan sekali...so, tunggu aina masak and snap gambar, baru boleh post entri...

SELAMAT MENCUBA...



DAaaaaaaa

Wednesday, June 29, 2011

Oreo Cake


Lama kan blog ni sunyi..hehehe
sebenarnya, banyak yang aina nak update..cuma cari mood...
tak best plak nak menulis bila ada rasa MALAS kan..hehehe..
Macam-macam aina masak sebenarnya..aina wat Custard teacake, lunch aina masak ikan jenahak asam jawa daun kari..semua resepi tu aina amek dari chef-chef yang hebat..

Entry kali ni aina nak update pasal Kek oreo yang aina dah wat...Resepi amek dr CMG.. Ramai dah yang wat kek ni.. Actually, dah jadi peksam dah pun entry ni...lama dah tulis tp asyik draft je...sekarang ni ada mood nak update...

Jom kita tgk resepi..

Bahan-Bahan:

250 g mentega
135 g gula halus
5 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih.
135 g tepung halus (mat guna tepung gandum)*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut "Oreo" dikisar halus..(aina kisar sekali ngn krim dia)

Cara membuatnya:

1. Putar mentega bersama 1/2 bahagian gula halus hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, gaul rata.

2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.

3. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula halus dan putar hingga kental, tetapi tidak keras.

4. Masukkan putih telur dalam adunan mentega dan gaul menggunakan kaedah kaup balik, sehingga rata. Bagi 2 adunan tadi. satu bahagian campur dengan oreo kisar dan satu lagi pada adunan asal.

5. Tuang berselang seli dalam acuan (8 x 9 x 3 ) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 45 minit. Bergantung pada oven masing2..




Pssstttt...nak tau tak, aina buat kek oreo ni, pukul guna tangan je.. pukul butter guna tangan sampai kembang..pukul telur sampai kembang..hahaha...ni suma sebab time syiok nak wat kek ni mixer rosak..Semangat gak nak wat kek ni, tu yang pukul guna tangan gak..Aina mintak adik laki tolong sama..hehehe...naik krem tangan.. tp syukur, kembang..hehehehe... Sedap...


Kek ni jugak aina aina wat sempena hari bapa..hehee...Walaupun dah lama hari bapa, aina still nak wish SELAMAT HARI BAPA kt abah aina..


Daaaaaaa....

Wednesday, June 15, 2011

Resepi Kuih Seri Bulan/Kuih Tangkup/Kuih Apam Perlis


Hepi dapat makan kuih ni..



Tengok blah kanan bawah..inti kuih ni kale kuning..hehee...




Hello...

Petang tadi, aina buat Kuih Seri Bulan..or dikenali jugak dengan nama Kuih Tangkup or Kuih Apam Perlis..

Tapi kat tempat aina panggil kuih seri bulan..
Aina dapat sources resepi ni dari nurniezza.blogspot.com.. .
Resepi dari mama wandiha.. Asal dari Mariam.. Pada sesape yang mula-mula cipta kuih nie, thanks yer..Ramai kan..hehehe...TQ yer semua..Aina share dekat blog aina pulak..

Suka sangat-sangat sebab dapat buat.. Abah, mak and adik-adik cakap sedap...hehehe...lagi sedap dari orang yang jual..Bangga jap...muahahahhaha...

Yang entri before ni aina beli kuih ni... Gambar yang ni, aina buat sendiri tau...lebih kurang sama je kan ngn gambar entri yang lepas..(maknanya, kuih aina buat ni menjadi la kan..hehehe)..But ada perbezaan...inti kuih yang aina beli, perasa kaya..ni inti kastard...bezakan..hehe..


Jom Kita tengok Resepi


Bahan inti:
  • 2 biji telur
  • 2 cwn santan
  • 3/4 cwn gula
  • 2 SB tepung kastard
  • 2 SB tepung jagung
  • daun pandan (aina guna 2 helai)
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau (aina gantikan dengan sedikit pewarna kuning sbb tak suka kale ijau..hehee)

Cara-cara penyediaan inti:
  1. Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebati/rata...
  2. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk sebelum diisikan pada kuih..

Bahan Kulitnya:

  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 1/2 cwn air
  • sedikit garam
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara penyediaan kulit :
  1. Campur kesemua bahan. Blender dan tapis.. (adunan akan kelihatan cair)
  2. Kemudian masak seperti masak kuih dadar or pancake..(aina guna senduk kecil untuk sendukkan 1 keping kulit).. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. Guna fry pan..Better guna fry pan yang kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar.
  3. Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan..
  4. Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi..
  5. Kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut..(aina tekan dengan sudu utk dapatkan bentuk yang cantik)

Selamat Mencuba