Korang memang the BEST

Wednesday, November 30, 2011

Kek Karamel Pelangi

Salam uollss....

berabad dah aina tak update blog kan...asyik terpampang resepi yang sama je..
Busy bebenor sekarang nie... Kali nie aina share resepi kek karamel pelangi...orang lain dah lama try buat kek nie...aina je yang baru ada masa nak buat kek ni... cam biasa, aina suka mengubah resepi orang..hahaha..tapi still superb tau... aina dapat resepi ni dari macam2 jenis blog..then aina ubah suai... karamel aina amek dari blog masakan seseorang...lupa sangat2 nak copy link..sori tau tuan resepi.. aina share resepi kat sini...kek pelangi tu aina guna resepi sorang cikgu kajian tempatan.. katanya, resepi kek tu dari buku teks kajian tempatan..hehehe...takda link nak bagi sebab resepi ni dah simpan lama dah..lupa plak nak save link blog cikgu tu...thanks yer cikgu..aina share kat sini pulak.. jom layan resepi...




Aina guna loyang 8 inci

Panaskan oven 180' celcius..(depends jenis oven masing2)

Bahan A: Karamel
1 1/2 sudu besar gula pasir (nk kurangkan jadi 1 sb pon boleh..)

Cara:
Tabur gula dalam loyang then panaskan atas api yang kecil sampai gula hancur and jadi perang.. tutup api, ketepikan..

Bahan B: Puding
200ml susu cair
40g gula pasir
1 sk esen vanila
2 biji kuning telur..(putih telur terus masukkan dalam mixer)

Cara:

panaskan susu cair dan gula sampai gula hancur...masukkan esen vanila dan kuning telur... kacau sebati tapi jangan sampai berbuih...

tapis ke dalam loyang yang ada karamel tadi... ketepikan.. sapu bahagian atas loyang dengan mentega..


Bahan C: Kek Pelangi

150g mentega ~ dicairkan
130g gula perang (resepi asal gula gula castor)
150g tepung superfine (resepi asal guna tepung gandum)*
1 SK baking powder*
1/4 sk cream of tar tar.. (tak letak pon xpe..yang ni aina tambah)
3 biji telur (aina guna grade A..asingkan putih telur n kuning telur)
1sk esen vanila

sedikit pewarna merah dan hijau..

bahan * perlu diayak sekali

Cara:

putar putih telur dan separuh gula (jumlah semua putih telur adalah 5 biji..2 putih telur dari bahan puding dan 3 lagi dari bahan kek..)..putar sampai kental..bila terbalikkan mangkuk mixer, adunan tak terbalik...

then masukkan lebihan gula tadi and 3 kuning telur..putar lagi dengan kelajuan sederhana sampai sebati.. masukkan cream of tar tar.. kaup balikkan..masukkan esen vanila, mentega cair, tepung sedikit demi sedikit..kaup balikkan dengan spatula...sebatikan.. (tapi aina putar sekejap dgn kelajuan perlahan selama 5 second je)

bahagikan adunan kepada 3 bahagian...masukkan pewarna..kaup balikkan..

masukkan adunan berselang seli ke dalam loyang yang berisi puding karamel tadi... adunan akan terapung atas puding karamel tu...

bakar dengan kaedah double boiler... selama 40 minit suhu 180' celcius

dah masak, biarkan 10 minit...then tebalikkan ( cepat-cepat lap lebihan karamel yang melimpah ruah tepi kek..kalo tak, kek basah nanti..macam kek aina..) and simpan dalam peti ais...aina simpan 1/2 jam je...tak sabar nak ngap...sedap sgt...



karamel tu dah basahkan tepi kek aina :(

nyummi!!!!


* kaedah double boiler adalah dengan cara letak air dalam dulang oven then letak loyang adunan atas air tu... tak pon letak loyang adunan dalam loyang yang lagi besar yang berisi air..


Actually, aina dah sedaya upaya meminimakan penggunaan telur..ada blog yang guna hampir 8 biji telur...sebab putih telur kena guna banyak...tapi aina try kurangkan jadi 5 biji je.. Rasa mengancam kot...sedap giler...

Kek Pelangi ni tak macam pelangi sangat pon.. :( tak pandai nak bagi jadi kale nampak cantik...


SELAMAT MENCUBA..


7 comments:

alinac lover said...

huaaa nk try!!!

ila said...

cdapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,,,,

CikZaitul said...

nak terai lah pasneh..:P

macam senang je nak buat..
thx tuan resipi...

jum lah singgah blog saye..mekasih..n salam perkenalan..

Lyaa Suriany said...

kreatipp nyaa.
nmpk sdp

Aleeya Atinza Saaid said...

sedapnye...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

sedapnyer...macam2 makanan kat sini

Richard Zhuo said...

i'm agree with your artikel. This is good artikel. this article and article you are very helpful to us. maybe my bad english, but unfortunately very commented to you. For this one I really helped. once again I'm sorry if I do not correct grammar I use google translate your blog to comment on this.
AGEN SBOBET