Korang memang the BEST

Wednesday, January 13, 2016

Pengalaman bersalin anak pertama secara caeseran di Hospital Columbia Taiping

Assalamualaikum and hye semua...

Agak lama aku sepi dari menulis blog.. Busy dengan tugas seharian sampai kadang-kadang terlupa yg aku ada blog.. So, malam ni teringin nk kongsi pengalaman bersalin.. Padahal dh ada anak 2, baru nk kongsi bersalin pengalaman anak yg pertama..

Anak pertama aku lahir 26 November 2013. Pukul 5.13 p.m, hari Selasa.. Aku bersalin secara caeseran or bahasa mudah, kena operate.. 

Jom layan story aku bersalinkan anak pertama. Walaupun dah 2 tahun 1 bulan berlalu, ingatan bersalinkan anak pertama tetap aku ingat.. hehehe..

25 November 2013,  

Seharian haritu aku tak rasa pun lagi tanda tanda nk bersalin.. just lenguh lenguh biasa ja n baby kadang-kadang mengeras.. So, petang tu aku buat la senaman senaman ringan.. Jalan- jalan itik.. sebab due 27 Nov.. Risau baby keluar lambat ja.. Maklum la anak pertama, macam-macam perasaan ada.. Petang tu memang jalan itik and jogging2 dalam rumah.. Solat mintak Allah permudahkan segalanya..

26 November 2013

Haaaaaa... Lepas jalan-jalan itik dan jogging2 anak dalam rumah, pukul 4.20 pagi tu rasa perut sakit n mengeras.. Lepastu rasa nak terkencing, pergi toilet tengok ada blood spot.. Fresh blood.. Terus rasa gelabah.. takde pengalaman la katakan.. Trus kejutkan hubby cakap keluar fresh blood..  Hubby pon apa lagi, dia suruh siap-siap p hospital..

Lepas mandi n kemas-kemas barang sikit, kemas rumah sikit, pukul 5.30 pagi kitorang pegi hospital.. Punya semangat ko ingat dah nk bersalin dh.. Sebab teringat nurse cakap kalau turun fresh blood tu tanda nk bersalin dah.. Boleh pegi ke hospital.. 

Sampai hospital, pegi bahagian kecemasan. Sebab time tu bukan office hour. Semua org duk nyenyak tido lagi kot kt rumah.. hehehe.. Cakap kt nurse yg jaga kaunter dah turun tanda bersalin.. Kuar darah.. Nurse mintak  appoinment card yg selalu guna time pegi jumpa doktor masa checkup.. Aku pilih Dr Jeya.. Dia la satu-satunya doktor perempuan O&G kt situ.. Sebab utama aku bersalin kt private sebab company aku keja cover kos bersalin and boleh pilih doktor perempuan.. Walaupun dia bukan Islam, at least dia perempuan sebab takde doktor o&g perempuan kt hospital tu.. Kalau ada doktor perempuan islam memang aku dh booked doktor tu.. Seingat aku, 4x rasanya p checkup dengan doktor Jeya.. Aku tiap-tiap bulan pegi jugak checkup kt klinik ibu anak kerajaan.. Cuma pergi checkup dekat hospital swasta sebab nk booked doktor untuk bersalin nanti.. Rasanya kena 2x or 3x checkup dengan doktor Jeya baru dia terima kita as a patient dia untuk bersalin.. Tak boleh main serbu je hospital.. Sebab tu ada appointment card.. 

Jom patah balik time sakit nk bersalin dah ni.. Lepas nurse daftar nama, datang lagi sorang nurse tolak kerusi roda suruh kita duduk dia nk bawak masuk labour room untuk check.. Aku mintak nk berjalan je sebab still boleh jalan lagi.. tapi dia tak kasi.. suh duduk jugak.. 

Sampai Labour room, nurse pasang CTG.. alat yang lekat kt perut tu,.. boleh tau tahap contraction kita and baby macam mana.. Lepas tu nurse check bukaan berapa.. Baru 2cm.. So, aina pn mintak la balik rumah.. Sure lambat lagi nk bersalin.. Tapi nurse tak bagi.. dia suruh masuk wad.. Sebab dah ada bukaan and due esok 27 Nov..  Lepas sejam nurse check dh 3cm. So memang kena tahan wad la.

So aku pn redho je la masuk wad.. Padahal takde la rasa sakit contraction sangat pon.. Just turun darah je.. Lepas masuk wad, dalam pukul 2 ptg nurse datang suruh masuk labour room.. Aku dh terpinga-pinga dah sebab kena masuk labour room lagi sebab takde la rasa sakit nk bersalin lagi..
Rasa contraction sikit-sikit je.. macam sakit masa period pain je..

Masuk labor room nurse check bukaan still 3cm.. Nurse trus induce.. Katanya untuk cepatkan bukaan.. Time tu memang alat ctg tu kt perut la.. masa induce, nurse cakap graf tak cantik.. aku pon tak faham apa maksud nurse tu.. so aku buat rilek-rilek ja.. 15 minit lepas kena induce tu, Ya Allah, sakit dia tak tau nak cakap mcm mana... duk tarik nafas dalam-dalam and lepas.. pastu duk ucap doa nabi yunus.. Lailalhailla anta subhanakainni kuntuminazzolimin.. Sakit yg amat... Dia induce masuk air yg cucuk kt tgn tu.. Nasib husband boleh teman.. dia la duk cakap sabar2.. kurang sikit sakit.. 

Nurse asyik keluar masuk je sebab graf baby tak cantik.. Tetiba mesin ctg tu berbunyi.. Bunyi punya la kuat.. sampai aku pn terkejut.. Trus nurse berlari masuk dlm labor room.. Trus dia stop kan induce aku.. aku time tu still blur lagi.. tak lama lepas tu doktor masuk.. doktor cakap doktor nk pecahkan air ketuban.. Time ni husband keluar pegi solat zohor.. aku yg tak tau pape redho je doktor pecahkan air ketuban.. Time tu pukul 3 rasanya... dalam pukul 4.10 macam tu, doktor dtg lagi check bukaan still 3cm.. doktor check graf dari ctg tu, doktor cakap graf tak cantik.. dari awal lagi graf tak cantik.. Means baby dah hampir lemas.. Sebab jantung baby dengup tinggi walaupun time aku tak rasa contraction..

So time tu doktor buat keputusan suruh czer.. Tak pernah-pernah aku terbayangkan aku kena bersalin czer.. nangis aku time tu.. aku mintak doktor 10 minit nak bincang dengan husband aku.. Kitorang takde pilihan.. aku rela la perut kena belah demi nk selamatkan nyawa anak aku.. So lepas tu kitorg bgtau doktor kitorg setuju then tandangan surat nk operate.. Trus doktor and nurse cepat-cepat prepare untuk pergi operation theater room.

Sejuk weh OT room.. husband boleh teman.. Tapi kena tukar pakai baju hospital and pakai mask.. Bermula la nurse cucuk tgn bawak masuk air ke apa ntah.. Lepas tu Doktor bius datang and bius tulang belakang.. bius separuh badan je.. aku sedar masa perut kena belah tu.. Bau hangit-hangit masa diorang toreh perut aku.. tak rasa sakit sebab dh kena bius.. tapi rasa la ada benda duk toreh perut cuma tak rasa sakit je.. tak nampak tau sebab nurse dah letak kain halang kita dari nampak proses operate tu..

Masa doktor nak keluarkan baby, aku rasa perut aku bergoyang2.. hehehe.. tak sakit tau... banyak kali dah aku mention tak sakit ni.. hehehe.. Lepas beberapa saat, aku dengar bunyi anak aku nangis.. Husband aku trus ucap Allahuakbar.. Nurse tunjuk baby kejap kt aku.. then trus bawak pegi bersihkan baby.. lepas baby dh bersih, husband trus azankan baby dalam OT room.. Sebelum nurse hantar baby ke nursery, diorg tunjuk lg skali baby kt aku.. 

Lepas dh habis doktor jahit semula perut aku, diorg tolak ke ruang apa ntah, diorg panaskan badan aku dengan alat apa ntah.. duk bawah alat tu bg badan panas balik sebab dalam OT room tu sejuk sgt.. lepas tu baru tolak masuk wad.. dalam pukul 6.00 ptg jugak baru aku dapat masuk wad..

dah masuk wad aku tak leh gerak-gerak selama 6 jam.. duk terbaring je.. kencing pon pakai tiub.. So aku rehat je.. Lepas tu nurse datang bawak baby.. Baby memang diorg jaga dekat nursery hospital.. Baby tak duduk skali dengan ibu.. tapi anytime kita nk baby boleh je tekan loceng then nurse nnt dtg bawak baby kt kita.. boleh la ibu rehat sikit lepas bersalin..

So malam tu aku tido je la sebab lepas ubat bius habis, baru rasa sakit dekat tempat operation.. nk bangun tak yah cakap la.. sakit Allah je tahu.. Esok pagi tu baru nurse datang bukak tiub kencing.. lepas tu memang kalau nk terkencing kena pegi toilet sendiri.. nasib baik toilet dalam bilik je.. aku duk bilik berdua.. time katil sebelah kosong xde org.. 

27 November 2013 

Masa nak bangun turun dari katil tu, sakit betul.. kaki bukan rasa pijak lantai.. rasa macam pijak duri,, Sapa kata bersalin operate tak sakit hoi... sakit ygggg amatttttt... org yg bersalin operate ja rasa mcm mana rasa sakit lepas 6 jam bius habis..  nk batuk, nk gelak, semua kena tahan.. sebab guna otot perut kot.. dh la baru kena siat-siat perut.. sakit ooo....

Aku mintak discharge haritu.. Doktor macam tak bagi.. tapi aku dh rasa sihat sikit,,.. dah boleh pegi toilet 2 3 kali sendiri.. so doktor benarkan aku discharge..

Total kos aku kena bersalin operate haritu lebih kurang 6.5k+++. Kos ni termasuk kos doktor jeya (Doktor sambut kelahiran lebih kurang RM5k++), Doktor bius lupa pulak nama apa dalam RM800 & kos nursery under doktor fabians lebih kurang RM600. Semua 3 bill asing2.. Total lebih kurang RM6.5+++.. 2 hari 1 malam..


Panjang plak entry kali ni.. nanti next entry aku cerita pengalaman bersalin anak kedua secara normal plak.. kt hospital ni jugak.. 

Bye...

Terima kasih sebab sudi membaca..






3 comments:

Nabila Najat said...

Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
Kadar penghantaran paling murah berbanding syarikat penghantaran yang lain. Layari laman web www.viabox.com untuk mengetahui lebih lanjut. Dijamin laju dan selamat. Kepuasan anda adalah keutamaan kami.

aidil ashraf said...

I cant believe I found this just now for Clash of Clans: http://maxclashgems.com You can get the gems again and again! (1zrDp)

aidil ashraf said...

I cant believe I found this just now for Clash of Clans: http://maxclashgems.com You can get the gems again and again! (1zrDp)