Pages

Wednesday, June 29, 2011

Oreo Cake


Lama kan blog ni sunyi..hehehe
sebenarnya, banyak yang aina nak update..cuma cari mood...
tak best plak nak menulis bila ada rasa MALAS kan..hehehe..
Macam-macam aina masak sebenarnya..aina wat Custard teacake, lunch aina masak ikan jenahak asam jawa daun kari..semua resepi tu aina amek dari chef-chef yang hebat..

Entry kali ni aina nak update pasal Kek oreo yang aina dah wat...Resepi amek dr CMG.. Ramai dah yang wat kek ni.. Actually, dah jadi peksam dah pun entry ni...lama dah tulis tp asyik draft je...sekarang ni ada mood nak update...

Jom kita tgk resepi..

Bahan-Bahan:

250 g mentega
135 g gula halus
5 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih.
135 g tepung halus (mat guna tepung gandum)*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut "Oreo" dikisar halus..(aina kisar sekali ngn krim dia)

Cara membuatnya:

1. Putar mentega bersama 1/2 bahagian gula halus hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, gaul rata.

2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.

3. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula halus dan putar hingga kental, tetapi tidak keras.

4. Masukkan putih telur dalam adunan mentega dan gaul menggunakan kaedah kaup balik, sehingga rata. Bagi 2 adunan tadi. satu bahagian campur dengan oreo kisar dan satu lagi pada adunan asal.

5. Tuang berselang seli dalam acuan (8 x 9 x 3 ) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 45 minit. Bergantung pada oven masing2..




Pssstttt...nak tau tak, aina buat kek oreo ni, pukul guna tangan je.. pukul butter guna tangan sampai kembang..pukul telur sampai kembang..hahaha...ni suma sebab time syiok nak wat kek ni mixer rosak..Semangat gak nak wat kek ni, tu yang pukul guna tangan gak..Aina mintak adik laki tolong sama..hehehe...naik krem tangan.. tp syukur, kembang..hehehehe... Sedap...


Kek ni jugak aina aina wat sempena hari bapa..hehee...Walaupun dah lama hari bapa, aina still nak wish SELAMAT HARI BAPA kt abah aina..


Daaaaaaa....

Wednesday, June 15, 2011

Resepi Kuih Seri Bulan/Kuih Tangkup/Kuih Apam Perlis


Hepi dapat makan kuih ni..



Tengok blah kanan bawah..inti kuih ni kale kuning..hehee...




Hello...

Petang tadi, aina buat Kuih Seri Bulan..or dikenali jugak dengan nama Kuih Tangkup or Kuih Apam Perlis..

Tapi kat tempat aina panggil kuih seri bulan..
Aina dapat sources resepi ni dari nurniezza.blogspot.com.. .
Resepi dari mama wandiha.. Asal dari Mariam.. Pada sesape yang mula-mula cipta kuih nie, thanks yer..Ramai kan..hehehe...TQ yer semua..Aina share dekat blog aina pulak..

Suka sangat-sangat sebab dapat buat.. Abah, mak and adik-adik cakap sedap...hehehe...lagi sedap dari orang yang jual..Bangga jap...muahahahhaha...

Yang entri before ni aina beli kuih ni... Gambar yang ni, aina buat sendiri tau...lebih kurang sama je kan ngn gambar entri yang lepas..(maknanya, kuih aina buat ni menjadi la kan..hehehe)..But ada perbezaan...inti kuih yang aina beli, perasa kaya..ni inti kastard...bezakan..hehe..


Jom Kita tengok Resepi


Bahan inti:
  • 2 biji telur
  • 2 cwn santan
  • 3/4 cwn gula
  • 2 SB tepung kastard
  • 2 SB tepung jagung
  • daun pandan (aina guna 2 helai)
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau (aina gantikan dengan sedikit pewarna kuning sbb tak suka kale ijau..hehee)

Cara-cara penyediaan inti:
  1. Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebati/rata...
  2. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk sebelum diisikan pada kuih..

Bahan Kulitnya:

  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 1/2 cwn air
  • sedikit garam
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara penyediaan kulit :
  1. Campur kesemua bahan. Blender dan tapis.. (adunan akan kelihatan cair)
  2. Kemudian masak seperti masak kuih dadar or pancake..(aina guna senduk kecil untuk sendukkan 1 keping kulit).. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. Guna fry pan..Better guna fry pan yang kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar.
  3. Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan..
  4. Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi..
  5. Kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut..(aina tekan dengan sudu utk dapatkan bentuk yang cantik)

Selamat Mencuba

Sunday, June 12, 2011

Kuih Sagu


Kuih Sagu


wello....wello...wello...

i'm coming after 2 days "SILENT"...
hehehe...

Hari nie nak cerita pasal kuih sagu..
sure korang pernah makan kan..
kuih kale merah disalut kelapa parut...
rasa xda la terlampau manis..
kira cukup-cukup la gulanya..


sedapppppp...

hari ni aina try buat..
Resepi dari mak en.Ehem..ehem...
kiranya 1st time try la kan..
not bad jugak la kan hasilnya..
Sedap.......
ehehe..

al maklum la budak baru nak belajar..
blog ni pun tak seberapa..
bukan banyak pun resepi yang ada..
tapi cukup la untuk tatapan sesape yang nak baca kan..
(perrgggghhhhh... toucink pulakan...ehehehe)

ok la,..dari aina ngarut tak tentu pasal and lari tajuk asal,
jom kita usyar kuih yang baru aina buat petang td...
resepi sangat simple...
bahan mudah didapati...
masa yang singkat untuk hasilkannya..
bahannya pun murah...
tapi kan..., kalo kuih sekarang, orang jual, mahal..
3 biji sehinggit...kuih pulak kecil2 je....

so, better korang wat sendiri..
kalo ada masa lapang je la...
kang tengah busy2 sempat plak nak wat kuih...
nanti, kuih kemana, kerja lain kemana...
hangus plak yer nanti...heheehe..

Nak tau resepi tak??
Jom..



Bahan-bahan:
  • 250g sagu (dibasuh sekejap)
  • 1 1/2 cawan gula
  • 6 cawan air
  • daun pandan..(aina guna 2 helai)
  • pewarna merah (aina guna 2 sudu kecil..nak kurangkan or lebihkan pun tak pe..)
  • kelapa parut

Cara-cara:
  1. Masak air dan gula sampai sebati...
  2. Kemudian masukkan daun pandan dan pewarna..Masak selama 10 minit..
  3. Then, keluarkan daun pandan, masukkan sagu...Masak selama lebih kurang 20 minit atau sehingga sagu masak or likat..( perlahankan api takut bahagian bawah hangit yer...jangan lupa kacau sagu tersebut..)
  4. Dah siap, masukkan ke dalam loyang...
  5. Biarkan sejuk...kemudian baru boleh dipotong dan disalutkan dengan kelapa parut...


Tips: Mungkin susah nak keluarkan sagu berkenaan dari loyang...Gunakan sudu untuk tarik sagu tersebut selepas dipotong..cepat-cepat angkat dan tabur dengan kelapa parut.. ( Tips ni dari anak tuan punya resepi..hehehehe)


Thursday, June 9, 2011

Selera Pancake!!!

Hello...

Korang dah minum petang???Bagi yang belum minum petang, jom kita sediakan minuman petang... Kali ni, aina nk share 1 resepi pancake...sedap wat minum petang or sarapan... Resepi ni aina dapat dari blog Secubit Garam.. Resepi asal dari Hajar....Jom terjah blog beliau...Aina share kt sini yer... baru try buat td...

Sedap sangat-sangat.. gebu jer... tapi rupa bentuk tu takda la jadi macam secubit garam punya pics..heehe.. sebab aina takda fry pan yang kecil yang sesuai untuk masak pancake ni...

Aina just guna kuali tak melekat je...Aina sendukkan 1 senduk bagi setiap satu pancake... Bentuknya still hampir nak sama besar..hehehe... Jom kita tengok resepi...hehe..kalau tak, aina ni nak membebel je...Jom..Jom...





Nie la pancake yang aina buat tadi...abaikan gambar disebelah kiri..hehehe




Pancake..Kasi Besar Punya..(Abaikan bentuk yang tak sama besar..hehehe)



Bahan-bahan:

  • 3 sudu besar butter/marjerin...(cairkan)..
  • 1 biji telur..(aina guna telur saiz B sebab tak da telur saiz A)
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri..(self rising flour)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula castor..(aina guna gula biasa je)
  • 1 cawan susu segar..(aina guna susu dutchlady yang full cream..hehehe)
  • secubit garam
Cara-cara:
  1. Campurkan kesemua bahan di atas...
  2. Kemudian blender or boleh gunakan whisk...(aina blender je...cepat...)
  3. Tuang adunan tersebut dalam bekas/mangkuk ...biarkan 10 minit...
  4. Kemudian boleh goreng guna fry pan...tak memerlukan minyak...dah masak, terbalikkan untuk bagi bahagian sebelah lagi masak...( bagi yang takda fry pan, boleh guna kuali yang tak melekat..gunakan senduk kecil untuk masukkan adunan bagi mendapatkan bentuk yang sama besar..)


Senang je kan... Boleh makan pancake ni dengan madu, jem or coklat cair..
Aina makan dengan madu tualang...
sedappppp...... dijamin menjadi walaupun 1st time try...


SELAMAT MENCUBA...

Wednesday, June 8, 2011

Resepi Kek Span Gula Hangus

Hye semua..
hari ni aina nak share resepi kek span gula hangus..
aina dah 2x try resepi ni...sedap..
Resepi ni aina dapat dari mak kawan aina..
Mohon share kt sini yer...Untuk rujukan aina and kawan-kawan yang lain..
Entry before ni aina ada cerita pasal misunderstanding pasal kek span ni.hehehe..
Try tgk sini..

Jom kita tgk resepi kek ni..

Bahan-bahan:

# 1 cawan marjerin
# 2 cawan gula...(ni resepi asal..tapi aina kurangkan kepada 1 1/2 cawan gula)
# 1 cawan air
# 2 cawan tepung gandum
# 8 biji telur
# 1 sudu kecil soda bikarbonat
# 2 sudu besar susu pekat
# 1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara

1. Hanguskan gula...Kemudian masukkan air...Sebatikan
2. Setelah sebati, masukkan marjerin dan kacau dan susu rata sehingga cair.. Biarkan sejuk seketika
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat dan kemudian masukkan ke dalam gula hangus tadi..
3. Kemudian, dalam bekas yang lain, pukul telur sehingga kembang..
4. Masukkan telur tadi ke dalam gula hangus tadi...Gaul sehingga sebati..
5. Kemudian, bakar dengan suhu sederhana selama 1 jam..( aina guna 180' celcius)



gambar ni dpt dr uncle google...masa masak kek ni, xsempat nk snap pic...

Nie la kek span gula hangus..
(tapi aina panggil kek gula hangus je..tak da perkataan span.. sebab tu misunderstanding..ehehe)


Menang Contest Lagik....Syukur!!!


Hepinya malam ni...
buka-buka email tadi, dapat email dari naurahijab...
Aina menang contest i love tudung dari naura fashion..



walaupun dapat saguhati, aina tetap rasa hepi...
rasa macam blog ni aina yang punya...kahkahkah...( memang ni blog aina pun kan...ape la aina ni..hehehe)

pada sesape yang nak beli tudung, boleh la pergi jenguk kt blog naura fashion...
cantik-cantik...


second time ni menang contest....hepi sangat-sangat...

Tido dengan nyenyak malam ni...hehehe


ZZZzzzzzZZzzzzz

DAAAAA

Tuesday, June 7, 2011

Wow!!! Jakel and Ariani ada SALE






Hye..korang ngah tido ey....

aina td dah tido...pastu terjaga...

dah tak dapat nk lelap semula...

apa lagi, tulis new entry la..Tetiba jer ada idea kan nk menulis..

bkn senang nk dapatkan mood menulis ni..hehehe....


Minggu lepas, aina pegi Jakel beli kain untuk buat baju raya…

BEST sgt2…

PROMOSI HEBAT.. SALE gila-gila…. Murah giler kain kt sana… 85% less…50% less.. and byk lagi less


Sure tak rugi beli…Ramai giler orang pegi shopping kt Jakel.. 100% BUMIPUTERA..

Al maklum la… Raya lagi 3 bulan jer…

Semua pakat sibuk nak p tempah baju raya..

Pikir nak pakai baju tema kale apa… kan kan….

Pada sesape yang belum beli kain untuk buat baju raya, cepat2 p terjah Jakel sementara masih ada sale…


Dah habis shopping kt Jakel, aina p jenguk kedai sebelah plak.. BUTIK ARIANI…

Pun ada sale jugak… apa lagi, pusing-pusing tgk tudung yang murah la…

Dah jumpa yang berkenan, trus beli.. Murah jer.. Yang paling murah RM16.50/helai..

Yang RM25 pun ada gak.. Macam2 jenis harga…4 pasang RM100, 3 pasang RM120.. mcm2 la..

Corak pun cantik-cantik.. kalau nak tau lebih lanjut, jom pegi ariani..

Ada yang mahal…Ratus punya harga… mana la aina mampu beli… student lagi kan…


Jom pakat p Jakel and Butik Ariani yg terdekat..

(Time sale je la aina pegi..hehehehe..kalau tak sale, tak pegi pon..sebab mahal..hehehehe..)

Sunday, June 5, 2011

Resepi Puding Karamel


Hye kawan-kawan...
aina kembali lagi utk share pemanis mulut...
Kali ni nak share resepi Puding Karamel Gula Hangus..


Nie karamel yang dah diterbalikkan lepas dipotong..

Nie karamel yg still dalam loyang...tak terbalikkan pon..


Sedappp tau.....
Aina baru cuba resepi ni...
1st try dah jadi...

so, let's make it..simple recipe..

Resepi simple jer...Aina dapat dr buku resepi Chef Hanieliza..(Mohon Share disini yer chef)

let's see how to make this caramel


Bahan A: (utk karamel)

1) 3 sudu makan gula
2) 3 sudu makan air


Bahan B: (utk puding)

1) 1 tin susu pekat (400 ml) ( boleh kurangkan kpd 3/4 tin susu pekat bg sesape yg hendak kurangkan manis)
2) 2 cawan air
3) 5 biji telur
4) 1 sudu teh esen vanila
5) 2 sudu makan tepung jagung


Cara-cara:

- Cairkan gula..kemudian masukkan air..masak sehingga pekat..( karamel) dalam kuali tak melekat.
- Tuang karamel dalam loyang
- Masukkan semua bahan B dan gaul rata..( aina putar sekejap dengan mixer..)
- Masukkan bahan B yang dah digaul tadi ke dalam loyang yang berisi karamel td..
- Kukus selama 40 minit.. Sejukkan semalaman...( aina simpan dlm fridge...xsampai semalaman pun aina dah makan..hehehe)
- Terbalikkan perlahan-lahan utk dihidangkan.. boleh hias dengan buah-buahan koktel..( aina tak hias pun..hehehe)



Haaa..... Amacam...simple tak??? Senang je kan.... Dalam resepi tu kena terbalikkan puding ni...tp aina tak terbalikkan pun...hehehehe...

Apa lagi...cuba lah yer...senang jer....
Pada penggemar puding karamel, cepat-cepat cuba yer... sure tak rugi..

Good Luck