Hye kawan-kawan...
aina kembali lagi utk share pemanis mulut...
Kali ni nak share resepi Puding Karamel Gula Hangus..
Nie karamel yang dah diterbalikkan lepas dipotong..
Nie karamel yg still dalam loyang...tak terbalikkan pon..
Sedappp tau.....
Aina baru cuba resepi ni...
1st try dah jadi...
so, let's make it..simple recipe..
Resepi simple jer...Aina dapat dr buku resepi Chef Hanieliza..(Mohon Share disini yer chef)
let's see how to make this caramel
Bahan A: (utk karamel)
1) 3 sudu makan gula
2) 3 sudu makan air
Bahan B: (utk puding)
1) 1 tin susu pekat (400 ml) ( boleh kurangkan kpd 3/4 tin susu pekat bg sesape yg hendak kurangkan manis)
2) 2 cawan air
3) 5 biji telur
4) 1 sudu teh esen vanila
5) 2 sudu makan tepung jagung
Cara-cara:
- Cairkan gula..kemudian masukkan air..masak sehingga pekat..( karamel) dalam kuali tak melekat.
- Tuang karamel dalam loyang
- Masukkan semua bahan B dan gaul rata..( aina putar sekejap dengan mixer..)
- Masukkan bahan B yang dah digaul tadi ke dalam loyang yang berisi karamel td..
- Kukus selama 40 minit.. Sejukkan semalaman...( aina simpan dlm fridge...xsampai semalaman pun aina dah makan..hehehe)
- Terbalikkan perlahan-lahan utk dihidangkan.. boleh hias dengan buah-buahan koktel..( aina tak hias pun..hehehe)
Haaa..... Amacam...simple tak??? Senang je kan.... Dalam resepi tu kena terbalikkan puding ni...tp aina tak terbalikkan pun...hehehehe...
Apa lagi...cuba lah yer...senang jer....
Pada penggemar puding karamel, cepat-cepat cuba yer... sure tak rugi..
Good Luck
nampak cam sedap ja aina... nnt bila kita jumpa wat utk zila & kawan2 naa...
ReplyDeleteboleh zila...senang ja nk wat..hehehehe...
ReplyDelete