Pages

Sunday, June 12, 2011

Kuih Sagu


Kuih Sagu


wello....wello...wello...

i'm coming after 2 days "SILENT"...
hehehe...

Hari nie nak cerita pasal kuih sagu..
sure korang pernah makan kan..
kuih kale merah disalut kelapa parut...
rasa xda la terlampau manis..
kira cukup-cukup la gulanya..


sedapppppp...

hari ni aina try buat..
Resepi dari mak en.Ehem..ehem...
kiranya 1st time try la kan..
not bad jugak la kan hasilnya..
Sedap.......
ehehe..

al maklum la budak baru nak belajar..
blog ni pun tak seberapa..
bukan banyak pun resepi yang ada..
tapi cukup la untuk tatapan sesape yang nak baca kan..
(perrgggghhhhh... toucink pulakan...ehehehe)

ok la,..dari aina ngarut tak tentu pasal and lari tajuk asal,
jom kita usyar kuih yang baru aina buat petang td...
resepi sangat simple...
bahan mudah didapati...
masa yang singkat untuk hasilkannya..
bahannya pun murah...
tapi kan..., kalo kuih sekarang, orang jual, mahal..
3 biji sehinggit...kuih pulak kecil2 je....

so, better korang wat sendiri..
kalo ada masa lapang je la...
kang tengah busy2 sempat plak nak wat kuih...
nanti, kuih kemana, kerja lain kemana...
hangus plak yer nanti...heheehe..

Nak tau resepi tak??
Jom..



Bahan-bahan:
  • 250g sagu (dibasuh sekejap)
  • 1 1/2 cawan gula
  • 6 cawan air
  • daun pandan..(aina guna 2 helai)
  • pewarna merah (aina guna 2 sudu kecil..nak kurangkan or lebihkan pun tak pe..)
  • kelapa parut

Cara-cara:
  1. Masak air dan gula sampai sebati...
  2. Kemudian masukkan daun pandan dan pewarna..Masak selama 10 minit..
  3. Then, keluarkan daun pandan, masukkan sagu...Masak selama lebih kurang 20 minit atau sehingga sagu masak or likat..( perlahankan api takut bahagian bawah hangit yer...jangan lupa kacau sagu tersebut..)
  4. Dah siap, masukkan ke dalam loyang...
  5. Biarkan sejuk...kemudian baru boleh dipotong dan disalutkan dengan kelapa parut...


Tips: Mungkin susah nak keluarkan sagu berkenaan dari loyang...Gunakan sudu untuk tarik sagu tersebut selepas dipotong..cepat-cepat angkat dan tabur dengan kelapa parut.. ( Tips ni dari anak tuan punya resepi..hehehehe)


6 comments:

  1. pergghhh nie kueh peberet aku...

    ReplyDelete
  2. xsuka sgt kueh nie,bntuk die cam telur...tutttt...

    ReplyDelete
  3. dah berjaya ni, lesen besar dah ni...

    ReplyDelete
  4. moon: sedapkan...

    Blogburuk: hehehe...yeke??

    mhmmdfuad: dah byk kali dah dpt lesen besar...muahahahahaha...

    ReplyDelete
  5. wah na....mak mertua sihat ka??hahahaaa..dpt lesen besat tuh...x lama dh la kot ye fuad..??bila nk masuk ni??kihkihkih..lama giler x mkn kueh ni..haaaa na jangan lupa saja cuti ni bg prktis buat kueh cekap2..msuk sem pnggil aku p umh naaaa...hahaahahah...dpt mknn lazat2..yummy...!!!!

    ReplyDelete
  6. nrz_jia87: gha, aku ngh mencuba mcm2 resepi ni...bosan..aku hari2 keja jd cleaner & tealady kt HW Sdn.Bhd... muahaahaha...7 hari seminggu hahaha...

    ReplyDelete