Bahan-Bahan:
250 g mentega
135 g gula halus
5 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih.
135 g tepung halus (mat guna tepung gandum)*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut "Oreo" dikisar halus..(aina kisar sekali ngn krim dia)
Cara membuatnya:
1. Putar mentega bersama 1/2 bahagian gula halus hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, gaul rata.
2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.
3. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula halus dan putar hingga kental, tetapi tidak keras.
4. Masukkan putih telur dalam adunan mentega dan gaul menggunakan kaedah kaup balik, sehingga rata. Bagi 2 adunan tadi. satu bahagian campur dengan oreo kisar dan satu lagi pada adunan asal.
5. Tuang berselang seli dalam acuan (8 x 9 x 3 ) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 45 minit. Bergantung pada oven masing2..
Pssstttt...nak tau tak, aina buat kek oreo ni, pukul guna tangan je.. pukul butter guna tangan sampai kembang..pukul telur sampai kembang..hahaha...ni suma sebab time syiok nak wat kek ni mixer rosak..Semangat gak nak wat kek ni, tu yang pukul guna tangan gak..Aina mintak adik laki tolong sama..hehehe...naik krem tangan.. tp syukur, kembang..hehehehe... Sedap...
sedapnya oreo cake tu:)
ReplyDelete