Pages

Saturday, April 16, 2011

Egg Tart

sape suka mkn egg tart??? angkat sebelah tgn...
malam td, entah aina ni mimpi apa, tingin nk mkn egg tart...
so, kuar g tesco pengkalan and beli barang2...
actually kebetulan je tu g tesco pengkalan sbb kena jumpa laoshi mandarin kt McD Pengkalan sbb nk hantar video final project mandarin..

so,

alang2 dah sampai sana, singgah jap tesco..hehee
shopping jap je..just beli barang wat tart je...
jom kita layan gambar dulu...
then baru aina gitau resepi..
jom2...







nie b4 bakar.. kena cucuk2 dulu pastri tu ngn garfu..


siap bertapa dalam oven..hehehe


siap untuk ngap!!!


dah susun cantik2 guna photoscape.. mudah dan cepat..ehehe..


ok...dah layan gambar.. jom kita tgk resepi lak yer..

thanks to tuan punya blog ni sbb aina guna cara pastri tart dia..

pastri: ( dpt lebih kurang 22biji kalo wat tebal2...hehehe)
1. 250g mentega
2. 120g gula aising
3. 500 tepung gandum
4. 2 biji kuning telur
5. 2 sudu teh esen vanilla
6. 2 sudu teh air sejuk.

cara:
1. campur tepung dan gula aising dlm mangkuk.
2. campur mentega & gaul ramas sampai jd crumb kasar.
3. masukkan esen vanilla,kuning telur & air sejuk. uli sampai jadi doh lembut.
4. terapkan dlm acuan yg dah dilenser ngn mentega.cucuk2 sikit ngn garfu..
5. kalo nk bg pastri rangup, bakar dulu pastri stngh masak 180 drjh slama 10-20 minit..nk trus bakar bila dah masukkan filling telur tu pn xpe.. ( sy guna suhu 220 drjh..hehehe..sbb nk bg cpt masak.. depend pd oven kot kan..hehehe)

tart: ( utk filling telur ni, aina tgk kt youtube..tp resepi asal xletak esen vanilla...tp aina letak...

1. 1 sudu kecil esen vanilla
2. 3 biji telur ( di beat sikit)
3. 80g gula dikacau dalam 100ml air.
4. 100ml milk..

cara:
masuk milk dlm air gula td...
then masukkan telur and esen vanilla.. kacau sebati...
tapis dulu b4 isi telur ni dlm acuan td...
style="text-align: center;">

No comments:

Post a Comment