Pages

Sunday, March 27, 2011

Red Velvet Cake



haiyyo...lamanya xupdate blog...

kali nie, tajuk entry ni masakan lagi... korang mesti penah makan kek kan..tp penah mkn kek merah makngah x?? aku pun baru 1st time try and makan.. nyummi....sgt sedap... aku dapat resepi nie dr lecturer ku yg tersayang...PUAN NUR AZFAHANI.. dia suka masak...aku suka view album masakan dia..siyes sgt menyelerakan.. xdpt rasa, dpt tgk pun jadi la kan..hehehe...

tapi kali nie, aku try resepi kek dia..jadi tau.. padahal, sebelum nk jadi tu, kek aku hancur..tp sbb kepakaran aku tutup ngn topping cream cheese, jadi la kek aku secantik ni.......







v..v..v..v..v
















nie la rupa kek aku.. red velvet kek..or kalo dlm malay, we call it kek merahnya makngah..topping tu cream cheese..sbb tu la korang nmpk kale putih..ehehe..nk tgk betul ke kek ni kale merah, tgk gambar seterusnya..hehehehe


actually, cake aku ni comot je..tp dah hias ngn badam n stoberi, trus hilang kecomotan tu..hehehe...


see, my cake da nk abis di mam..sedap kot..hehehe..perasan lak kan..hehehe...


ha...tgk tu...kn kale merah kek aku ni....hehehe..



kalo mesti nk resepi kek ni kan... nie aku bagi resepi..credit to my lecturer...

Kek red velvet

Bahan-bahan ( 9 inci / 23 cm )


• 2 1/2 cwn (250gm) tepung gandum
• 1 SK garam
• 2 SB sebuk koko
• 1/2 cwn mentega
• 1 1/2 cwn gula
• 2 biji telur
• 1 SK esen vanila
• 1 cwn susu segar (dicampur dgn perahan 1 SB lemon dan dibiarkan 5 minit)
• 2 SB pewarna merah (resepi asal) tapi saya cuma letak 1 SB pewarna je..

• 1 SK baking powder, 1 SK cuka


• BAHAN TOPPING


• 250gm cream cheese (yg original pakai mascarpone cheese, kalo takde buleh pakai cream cheese biasa), ½ cawan gula icing, 30 gm mentega, 1 SB perahan lemon, 1 SB esen vanila dan 1 SB susu segar.


Cara-cara
1. Ayak tepung, garam dan sebuk koko . ketepikan.
2. Pukul mentega hingga lembut (1- 2 min). Tambah gula dan pukul hingga ringan (2-3 min).
3. Masukkan telur satu persatu dan tambah esen vanila. Pukul semula hingga sebati.
4. Masukkan susu, pukul dengan kelajuan sederhana dan masukkan bahan tepung, garam dan sebuk koko yg telah diayak.
5. Masukkan pewarna merah.
6. Dalam mangkuk kecil, campurkan bhn cuka dan baking powder(biarkan berbuih dan tuang ke dalam adunan kek . kacau sebati menggunakan senduk.
7. Bakar 170 C selama 25-30 (bergantung pada oven masing-masing.
8. sejukkan dan hias dengan cheese cream topping.

CARA CREAM CHEESE TOPPING
9. pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu. campurkan perahan lemon dan esen vanila.
10. sapukan pada keseluruhan kek dan boleh hiaskan dengan serbuk koko dan badam hancur atau mengikut selera masing2.


SELAMAT MENCUBA
AND
GOOD LUCK!!!

3 comments: